Prostreno.cz

Zeměžluč lékařská zatne tipec otravnému akné

Jedna bylina, co je na všechno? Zeměžluč! Vyčistí krev, uklidní pocuchané nervy a zatne tipec akné. Zároveň napraví pošramocené zažívání, podpoří metabolismus a posílí imunitu.

Zeměžluč okolíkatá, jinak zvaná též lékařská či menší, patří mezi nejstarší léčivé bylinky. Zmínky o ní bychom nalezli už v řeckých bájích, kde se uvádí, že uzdravila i kentaura – napůl člověka a napůl koně. Víte, že právě teď vrcholí čas na její sběr? Proto na nic nečekejte a hurá do přírody! Důvodů, proč mít tak zdatného přírodního pomocníka v domácích zásobách, vážně není málo…

Cesta k tradičnímu medikamentu vede přes louky

Zeměžluč je jednoletá až dvouletá bylinka, pro kterou jsou typické zejména hořčiny, jež stojí za její pověstnou trpkou chutí. I když se výskyt v mnoha oblastech bohužel stále snižuje, protože zeměžluč je citlivá na čistotu půdy, stále ještě existují místa, kam se dá „najisto“ vyrazit.

Rostlina s krásnými růžovými až fialovými květy roste na pasekách, mýtinách a lesních loukách. Narazíte na ni také v úhorech, na vřesovištích, travnatých lesních cestách a slunných stráních. Nať se sbírá během srpna, ideálně pak na samém počátku květu. Získaný „materiál“ se následně suší v řídkých svazcích na provzdušněném a zastíněném místě, v umělých podmínkách pak při teplotě, která by nikdy neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia. Jaké má léčivé schopnosti?

Podpora metabolismu i stopka pálení žáhy

Zeměžluč je ceněným prostředkem, jenž dokáže zdárně vyřešit problémy zažívacích orgánů. Zlepšuje totiž trávení, stimuluje peristaltiku střev, upravuje vylučování žaludečních šťáv, povzbuzuje chuť k jídlu a odstraňuje pálení žáhy. Zároveň příznivě ovlivňuje játra a podporuje metabolismus. Tato léčivka s úctyhodnou tradicí se hodí také při rekonvalescencích jako účinný posilovač imunity. Nelze nezmínit, že pročišťuje krev a přispívá k regulaci tlaku. Co dalšího patří na seznam jejích pozitiv?

Sbohem, proklaté akné

Na hořkém medikamentu si asi moc nepochutnáte, ale věřte, že jako zachránce v případě anémie nemá konkurenci. Rovněž se hojně využívá při horečce a nervozitě, neboť má zklidňující schopnosti. Vyžene z těla i infekční onemocnění a urychlí hojení ran. Spolehlivě si však poradí i s akné, stejně jako s vyrážkami a ekzémy nejrůznějšího původu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.ourhealth.com, www.herbslife.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat