Prostreno.cz

Sucho v ústech. Takhle rychle podpoříte tvorbu slin

Sucho v ústech může být nepříjemné a dokonce i bolestivé. Naštěstí pro tento stav existuje řada účinných prostředků, včetně řepkového oleje. A co dalšího vám pomůže?

Sucho v ústech neboli xerostomie na první pohled nepůsobí jako problém, ovšem zdá klame. Slinné žlázy nevytvářejí dostatek slin, takže je obtížné mluvit, jíst a trávit potraviny, což může vést k podvýživě. Pokles nebo nedostatek slin má také velký vliv na celkové zdraví. Obvykle se v této souvislosti mluví o problémech s dásněmi a zubním kazem. Naštěstí, pokud se chcete vyhnout této zjevně nepříjemné situaci, existuje několik fíglů. Tady jsou!

Kajenský pepř

Když se chuťové poháry a nervová zakončení potkají s extrémním stimulantem, přirozenou reakcí těla je produkce slin. Proto se v tomto případě doporučuje něco pikantního – třeba kajenský pepř. Rozetřete jej na jazyk nebo dásně a pár vteřin vyčkejte.

Citron

Kyselina citronová může rychle stimulovat produkci slin a zároveň chránit ústa před infekcemi. Můžete ji míchat s medem, nebo jednoduše vymačkat do sklenice s vodou.

Aloe vera

Jedná se o jeden z nejstarších a nejdůvěryhodnějších prostředků eliminujících sucho v ústech. Aloe vera je bohatá na antioxidanty, živiny a přirozené hydratační látky. Kromě toho zlepšuje funkci chuťových pohárků a ochraňuje před perorálními infekcemi.

Hydratace

Ačkoli dehydratace není jedinou příčinou sucha v ústech, je třeba k tomuto faktu přihlédnout. Pokud zvýšíte svůj denní příjem vody, je mnohem méně pravděpodobné, že se vám sliny budou vyhýbat. Podobně to funguje i u vzduchu. Do ložnice obstarejte zvlhčovač.

Řepkový olej

Hydratační prostředek, který jistě máte doma? Řepkový olej! Jednoduše malým množstvím potřete dásně a jazyk. Uvidíte, co to udělá.

Žvýkání

Sání tvrdých bonbonů nebo žvýkání žvýkaček bez cukru rychle stimuluje produkci slin, takže pokud máte pocit, že něco není v pořádku, vytáhněte z tašky balíček oblíbené značky.

Změněný model dýchání

Dýcháte pouze ústy? Pak se nedivte, že to v nich drhne! Naučte se přivádět vzduch přes nos, rázem se vám uleví!

Absence kouření

Všechny tabákové výrobky vysušují ústa, takže pokud jste pravidelný kuřák, pro příčinu nemusíte chodit daleko.

Snížení příjmu kofeinu a alkoholu

Studie ukázaly, že kofein může dehydratovat tělo a také přispívat k vysychání úst. Proto se doporučuje snížit příjem kávy na jeden šálek denně. Co se týče alkoholu, tak ani on není v tomto případě vhodný.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat