Prostreno.cz

Co se stane, pokud sníte příliš mnoho mrkve

Mrkev je křupavá a chutná. Patří ke skvělým zdrojům manganu, draslíku, vitaminů C, A, E a K. Jeden šálek mrkvové šťávy dodá pouze 80 kalorií, což z ní dělá ideální občerstvení, pokud chcete hubnout. Zdravá mrkvička však má i vedlejší účinky! Jaké?

Neměli byste jíst příliš mnoho mrkve. Ačkoli je lahodná a zdravá, může vám způsobit nejeden zdravotní i kosmetický problém. S čím počítat?

Změna barvy pokožky

Zvýšená konzumace mrkve může způsobit změnu barvy pleti, protože tato zelenina obsahuje karotenoid, který je znám jako betakaroten. Ten ve vyšším množství zbarvuje pleť a mění její původní tón na oranžový. I když se v podstatě nejedná o nic závažného, můžete z toho efektu být trochu v rozpacích… Setkat se něčím takovým lze v případě, že jíte asi 10 mrkví denně po dobu více než dvou týdnů.

Poruchy střev

Šálek syrové mrkve má asi 12 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny. U druhého jmenovaného platí, že i nejmenší nárůst může narušit zažívací systém. Pokud spotřebujete nadměrné množství mrkve, nerozpustná vláknina se v některých případech postará o plynatost a další zažívací potíže.

Rušení absorpce živin

Již zmíněná vláknina, kterou mrkev obsahuje, zároveň zasahuje do absorpce živin, jako je železo, hořčík a zinek. Pokud konzumujete spoustu této oranžové dobroty, může to způsobit ztrátu spousty hodnotných a životně důležitých látek. Z dlouhodobého hlediska se pak jedná o jejich nedostatek.

Pesticidy

Laboratorní testy potvrdily, že se v mrkvi nachází 26 různých druhů pesticidů, přičemž některé z nich způsobují rakovinu, a 16 z nich narušuje hladinu hormonů. Pokud se nejedná o bio zemědělství, nikdy nemáte jistotu, že do svého těla nepřijímáte nic nezdravého.

Další vedlejší účinky

Mrkev může vyvolat alergické reakce. Existují lidé, kteří jsou na ni vyloženě přecitlivělí. Pokud se „spustí“, hrozí jim průjem, kožní vyrážky, otoky a kopřivka. Zároveň se udává, že mrkev má glykemický index 97, což znamená, že tento druh zeleniny poměrně rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Proto zvlášť diabetici by mrkev měli konzumovat s opatrností. Stejně jako kojící maminky. Je totiž známé, že mrkev mění chuť mateřského mléka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat