Prostreno.cz

Kastilské mýdlo. Můžete s ním mýt obličej, vlasy, okna i podlahu

Produkt, který neobsahuje vůbec žádnou chemii a navíc se hodí na mytí i běžný úklid? To přesně je kastilské mýdlo, jehož základem jsou výhradně přírodní složky. S tímhle pomocníkem si dáte do pucu obličej, vlasy, okna i podlahy!

Ačkoli nějaký druh mýdla používala k ovonění pokožky již egyptská královna Kleopatra, ve smyslu hygieny byl jeho velkým propagátorem až starověký lékař Galén. Kastilské mýdlo, které pochází z oblasti Kastilie ve Španělsku, se začalo vyrábět ve 12. století a je s podivem, že jeho receptura je od té doby stejná. Klíčovými ingrediencemi jsou přírodní oleje (olivový, kokosový, konopný a jojobový), voda a esenciální oleje. Proč byste ho měli mít i ve své domácnosti?

Absolutně žádné toxiny

Možná byste nevěřili, kolik toxických chemikálií se nachází v mýdlech, které se dnes běžně prodávají. Jejich přítomnost může mít přímo fatální následky!

„Mít chemikálie na pokožce je mnohem horší, než kdyby je člověk konzumoval. Je to proto, že škodlivé látky se prostřednictvím kůže snadno absorbují do krevního oběhu, a bez jakékoli filtrace pronikají do trávicího systému a celého těla. To pochopitelně představuje zdravotní hrozby  zvláště v případě, že se takovým látkám vystavujete delší dobu,“ varuje americký lékař Joseph Mercola s tím, že on sám si kastilské mýdlo pro absenci toxinů velice oblíbil.

Antibakteriální účinky bez rizika

Ani tady se nevyhneme srovnání s mýdly, která plní pulty obchodů. Pokud jde o ta tekutá, která se navíc pyšní statusem „antibakteriální“, s nimi byste podle výše zmíněného odborníka měli být extra opatrní. Důvod? Mnoho takových výrobků obsahuje syntetickou antibakteriální složku nazvanou triclosan. Čistě pro vysvětlení jde o chemickou látku registrovanou jako pesticid. Ptáte-li se na mýdlo kastilské, to také bojuje proti bakteriím, ovšem přírodní cestou, tedy bez rizika. Díky tomu je také ekologicky šetrné a naprosto bezpečné pro děti i zvířata. K čemu všemu se vám doma může hodit?

Možnosti využití, jež jsou vážně široké

Kastilské mýdlo lze samozřejmě využít k běžné denní hygieně. Ocení ho nejen obličej, který se tak zbaví nahromaděných olejů a nečistot, ale i celé tělo. Nutno dodat, že pohodlně zastane funkci šamponu a pěny do koupele, nezklame vás ani jako pěna na holení. S tímto mýdlem očistíte od nečistot ovoce a zeleninu, umyjete nádobí a dokonce i podlahu nebo okna. Vidíte sami, že jde o multifunkčního pomocníka, který navíc nepoškozuje životní prostředí. A to se dnes přece počítá!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat