Prostreno.cz

Klimatizace je dobrý sluha, ale zlý pán

Jste celé léto zavření v kanceláři, ve které klimatizace běží téměř každý den na plné obrátky? Je to možná jedná z příčin vašich zdravotních problémů! Čemu všemu jste vystaveni?

Klimatizace je dobrý sluha, ale zlý pán. Pakliže nebudete dodržovat pár jednoduchých pravidel, může se vám stát, že dostanete rýmu či dokonce chřipku. Za čím vším „ochlazovač vzduchu“ stojí?

Bolesti hlavy a únava

Několik výzkumů prokázalo, že lidé, kteří dlouhou dobu pracují v uměle klimatizovaném prostředí, mohou trpět bolestmi hlavy a únavou. Rovněž se objevují dýchací potíže způsobené podrážděním sliznic. Jestliže se necítíte už nějaký ten pátek dobře, zkuste se domluvit s kolegy a studený vzduch na pár dní vynechat.

Suchá kůže

Trávíte dlouhé hodiny v perfektně vychlazené místnosti? Vaše pokožka kvůli tomu ztrácí svou přirozenou vlhkost. Nezapomeňte se proto alespoň mazat v průběhu celého dne – hydratačními krémy! Jinak vaše pleť bude úplně vysušená.

Intolerance na teplo

Čím více budete utíkat před horkými letními teplotami, tím méně je pak budete snášet. Jednoduše řečeno, vaše tělo na ně nebude zvyklé. Také se hovoří až o příliš velkém teplotním rozdílu. Ten totiž leckomu může způsobit nepříjemný šok! S klimatizací tedy opatrně. Na co je třeba dát si pozor? Zde je několik zásad!

Bezpečné používání jako alfa a omega všeho

Za prvé, vždy nejprve vyvětrejte. Zkuste otevřít všechna okna, případně vytvořte průvan a místnost nechte trochu profouknout. Za druhé, nepřehánějte s teplotou. Pokud jste na místě, kde je opravdu horko, na prvních deset minut můžete navolit nejnižší možnou teplotu. Ale pozor, hned jak začnete cítit chlad, teplotu postupně zvedejte. Ve výsledku byste měli dojít k tomu, že teplota uvnitř nebude v porovnání s tou venkovní o více jak 6 stupňů nižší.

Také se vyvarujte přímému kontaktu s klimatizací. Tuto chybu dělá většina lidí hlavně v autě. Zvlášť tady by měly být otvory, ze kterých vzduch vychází, nasměrovány nahoru na strop – ne na tělo. Jedině tak se auto rovnoměrně ochladí a vy si nepřivodíte rýmu! A co poslední, neméně užitečná rada?

Minimálně půl hodiny před tím, než budete chladné místečko opouštět, tento moderní vynález vypněte! Připravíte tím tělo na návrat do normálu – a vyvarujete se tak teplotnímu šoku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat