Prostreno.cz

Vyrazte na sběr čekanky. Je dobrá na únavu i vyrážky

Pokud už si pomalu chystáte bylinkové zásoby na zimu, určitě by vám v léčivém „arzenálu“ neměla chybět čekanka. Tu oceníte v případě ledvinových kamenů i žaludečních vředů. Tenhle zázrak ovšem tlumí i bolesti kloubů a zpomaluje tvorbu vrásek!

Čekanka rozhodně není žádným bylinkovým nováčkem. Na její léčivé schopnosti nedali dopustit už obyvatelé starověkého Egypta, kteří věřili, že dokáže zbavit člověka veškerých neduhů. A možná, že nebyli daleko od pravdy! Co o této tradiční bylince nevíte?

Náhražka kávy i ochucovadlo piva

Čekanka obecná je vytrvalá rostlina, kterou mnozí mylně řadí do kategorie plevele. V hojném množství roste u cest, na rumištích, násypech a úhorech. Daří se jí také na loukách, pastvinách, stráních a polích, občas na vás „vykoukne“ i mezi křovinami. Nať čekanky se sbírá nejlépe před rozkvětem, tedy v období července až září. Následně se suší na zastíněném místě, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 50 stupňů Celsia.

Na léčivý čekankový kořen, z něhož se vyrábí také náhražka kávy nazývaná cikorka, si však musíte počkat až do listopadu. A co využití čekanky jako takové? Inu, je hodně široké…

Pomoc při únavě i léčba ledvinových kamenů

Rostlina s modrými květy, které prý připomínají plačící oči dívky, jež čeká na svého milého, se hojně používá při potížích s trávicí soustavou, zejména pak v případě zácpy a žaludečních vředů. Bylina se pro své močopudné vlastnosti rovněž osvědčila v léčbě ledvinových a žlučových kamenů, pomůže také pacientům s nemocným žlučníkem či játry.

Hodí se i tehdy, pokud vás dostihne pocit vyčerpání, únava a přepracování, protože dokáže zvýšit energetickou hladinu. Tím ale výčet důvodů, proč doma nasušenou čekanku nutně potřebujete, ještě nekončí.

Pomalejší tvorba vrásek a prášek na bolest

Čekanka je obvyklou součástí čajových směsí při cukrovce, ulevuje při depresích a tlumí bolesti kloubů. Aby toho náhodou nebylo málo, zbavuje zánětu spojivek. Využít se dá také ke kosmetickým účelům, neboť napomáhá zastavit nadměrné vypadávání vlasů, zároveň přispívá k vyléčení vyrážek a kožních vředů. Určitě vás bude zajímat, že zlepšuje stav pleti a zpomaluje tvorbu vrásek. A teď už víte všechno…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat