Prostreno.cz

Andělika lékařská zatne tipec únavě

Znáte anděliku? Vůbec není od věci udělat si její pořádné zásoby. Tato bylinka uleví všem, kterým se při cestě autem dělá zle od žaludku. Hravě si poradí také s bolestí hlavy a nepravidelnou menstruací!

Andělika lékařská neboli děhel se řadí k nejcennějším léčivým rostlinám. Má také hodně dlouhou tradici, neboť jisté prameny uvádí, že obyvatelé Číny a Japonska s její pomocí léčili různé neduhy už v 6 st. př. n. l. V čem může být tato rostlina prospěšná vám a kam si pro ni do přírody dojít?

Dlouhán, kterého vážně nepřehlédnete

S andělikou se zpravidla setkáte na březích potoků, v nížinách a v oblastech s teplou humózní půdou. Nejčastěji je to dvouletka, ve výjimečných podmínkách však vydrží i čtyři roky. Dorůstá do výšky dvou a půl metru, proto ji lze jen těžko přehlédnout. Listy a květy rozemnuté v prstech mají příjemně kořeněnou pryskyřičnou vůni, hodně podobně i chutnají. Bylinka s andělským názvem kvete v červenci a v srpnu, plodem je světle žlutá až hnědá dvounažka podlouhlého tvaru, která se v tomto období sbírá. Ovšem k léčebným účelům poslouží i kořen, a to nejlépe ze starších zdravých rostlin. Co všechno děhel dokáže?

Nevolnost v autě? Té už odzvonilo

Sušený kořen ve formě prášku je spásou pro všechny, kterým se během dlouhých jízd v motorových vozidlech dělá značně nevolno. Ano, konečně se našel přírodní lék na nenáviděnou kinetózu! Andělika sama o sobě je pak spojencem všech žen, protože obsahuje přírodní hormony. Dokáže upravit a harmonizovat menstruační cyklus, reguluje jeho krvácení a podle lidových léčitelů dokonce usnadňuje porod. Tím ovšem seznam pozitiv teprve začíná.

Lék pro žaludek, střeva, nervy i hlavu

Děhel má rovněž spasmolytické a močopudné účinky. Rostlina usnadňuje odkašlávání, povzbuzuje činnost žaludku a pomůže při střevní kolice, chřipce, nachlazení a bolesti hlavy. Aby toho nebylo málo, má příznivý vliv na nervovou soustavu, neboť celkově zklidňuje a navozuje pozitivní náladu. Pozitivně působí také při únavě, pocitu vyčerpání i celkovém oslabení organismu. Lze ji použít jako prevenci a zvýšit si tak odolnost vůči stresu, což je jistě zajímavá informace. Tenhle voňavý „dáreček“ se doporučuje také pacientům s onemocněním žlučníku a ustavičně studenými končetinami. Nejste jedním z nich i vy?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat