Prostreno.cz

Při potížích s kojením vyzkoušejte čekanku. Je to zlepšovák mateřského mléka

Máte potíže s kojením? Pak vyzkoušejte čekanku, která podporuje tvorbu mateřského mléka. Ovšem hodí se i jako voňavý léčitel žaludečních vředů, žloutenky nebo průjmu. Navíc hodně prospěje i vašemu srdci!

Bylina svatého Petra, čekanec, čagánek, cikorka, německá káva nebo pocestník. Že vám ani jeden z těchto lidových názvů vůbec nic neříká? Všechny se týkají jedné bylinky – čekanky obecné. Proč byste k ní právě teď měli směřovat svou pozornost?

Květina s výhodami? Přesně tak

Rostlinka s krásnými modrými květy je u nás velmi známá a naštěstí i hodně rozšířená. Jako plevel roste u cest, na rumištích, násypech a úhorech. Potkat ji můžete také na polích, stráních, loukách a mezi křovinami. Jak vidno, není příliš náročná na půdu, klima ani světelné podmínky.

Nejúčinnější je přitom její kořen, který má však jedno velké minus – poměrně obtížně se vykopává. V září však lze sbírat i květní úbory a celé natě, ovšem tady je léčivá účinnost o něco snížená. Získaný materiál se suší na zastíněném místě, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 50 stupňů Celsia. K čemu všemu vám následně může posloužit?

Lék na vředy, žloutenku i průjem

Čekanka se v lidovém léčitelství hojně využívá při nemocech trávicí soustavy, protože třeba s takovým průjmem dokáže udělat „krátký proces“. Ocení ji však i pacienti s žaludečními vředy a jaterními či ledvinovými obtížemi. Bylinka obecně podporuje látkovou výměnu, pomáhá při žloutence, přičemž příznivě ovlivňuje činnost srdce a celého kardiovaskulárního systému. Zároveň čistí krev a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, proto často bývá součástí čajových směsí užívaných při cukrovce. Jaké další schopnosti tohoto přírodního pokladu vás možná zaujmou?

Zlepšovák na podporu mateřského mléka

Máte potíže při kojení? Pak je pro vás čekanka správnou volbou, neboť podporuje tvorbu mateřského mléka. Nelze jí odepřít ani to, že působí protizánětlivě i antibakteriálně. Vhodná je pro jedince, kteří ztratili chuť k jídlu, neboť patří k účinným prostředkům na nechutenství. Aby toho nebylo málo, téměř okamžitě vás zbaví pocitu vyčerpání. Při vnějším použití urychluje hojení ran a tlumí různé ekzémy a vyrážky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat