Prostreno.cz

Nepropásněte sběr řebříčku. Čistí krev a zlepšuje krevní oběh

Řebříček má tak dobrou pověst, až to mnohé překvapuje. Taky aby ne, když pomáhá ženám s různými gynekologickými potížemi. Uplatní se ale i v případě revmatických bolestí, paradontózy a nevolnosti!

Řebříček obecný patří k nejpopulárnějším a současně také nejužitečnějším tuzemským rostlinám. Že jste ještě neměli tu čest? Pak je nejvyšší čas poznat jeho úžasné léčivé schopnosti, které vám mohou pomoci v mnoha nepříjemných situacích. Proč je tato bylinka tak vychvalována? A kam se pro ni dá vyrazit?

Směr louky a lesy. Tam se skrývá poklad

Řebříček se vyznačuje hustým listovým a aromatickou vůní. Poznáte ho ale i podle jeho bílých pětičetných květů, které jsou soustředěné do okolíku. Roste zejména na suchých loukách a okrajích cest i lesů. Pravdou je, že téhle rostlině se daří všude, kde je země jen trochu lepší než pusté písčiny a kde je dostatek dusíku.

Řebříček se sbírá od června až do září, přičemž byste se měli soustředit na jeho nať. Tu je třeba seříznout zhruba 12 až 20 cm nad zemí a rychle usušit ve stínu, popřípadě při umělých podmínkách – teplota by ovšem neměla přesáhnout 35 stupňů Celsia. Co se získaným materiálem?

Přítel, na kterého se dámy mohou spolehnout

Řebříček se dá hned po kontryhelu považovat za typicky ženskou bylinku. Má totiž uklidňující vliv na dělohu a vaječníky. Báječně se hodí také v případě silných menstruačních bolestí a krvácení, rovněž přispívá k léčbě gynekologických zánětů a výtoků. Uplatní se však i v období klimakteria. Oblíbíte si ho také pro jeho schopnost zatnout tipec migréně, což je hodně vítaný „dar“. Pokud vás trápí popraskané bradavky, i tehdy ho povolejte do akce. A s jakými dalšími neduhy si poradí „levou zadní“?

Úleva nejen od revmatických bolestí

Na pohled možná nenápadná rostlinka je vynikajícím dezinfekčním, hojivým a protizánětlivým prostředkem, proto se používá jako léčivo na hemeroidy, revmatické bolesti, nevolnost, slzení očí, ledvinové potíže a paradontózu. Nelze nezmínit, že řebříček zároveň čistí krev, povzbuzuje činnost žaludku i krevní oběh, mírní pálení žáhy, zlepšuje látkovou přeměnu a usnadňuje odkašlávání. Určitě vás nezklame ani v případě zánětů kůže a sliznic, dermatózy, bércových vředů i špatně se hojících ran.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat