Prostreno.cz

Potraviny, které je lepší jíst v syrovém stavu

Myslíte si, že když pravidelně konzumujete brokolici, rajčata a česnek, děláte něco pro své zdraví? Tak to je sporné. Tepelná úprava těmto přírodním darům totiž vůbec nesvědčí, neboť je připravuje o obsažené vitaminy a další živiny!

Zatímco poměrně dost potravin je třeba vařit, čímž se u nich zvýší i obsah prospěšných látek, existují i druhy, u kterých to „funguje“ přesně naopak. Tím se vlastně dostáváme k trendu RAW stravování, což je výživový směr založený na příjmu tepelně neupravených potravin rostlinného původu. (Potraviny se jedí tzv. syrové či čerstvé, anebo ohřáté či usušené do 4245 °C, případné naklíčené.) Myslíte si, že tahle „móda“ není pro vás? Hned vás přesvědčíme o opaku. Co byste si měli dát raději v syrovém stavu?

Zelí, kapusta a brokolice do hrnce nepatří

Není žádným tajemstvím, že všechny citrusové plody jsou bohatými zdroji vitaminu C. Jenže kromě pomerančů, grepů a citronů tento vitamin nabízí také brokolice, zelí, rajčata a růžičková kapusta. Pokud tyto dobroty vložíte do vroucí vody, už po dvou minutách začne docházet k vitaminovým ztrátám, neboť i 60 vteřin stačí k tomu, aby se obsah „céčka“ třeba v rajském jablíčku snížil o 10 %. Tedy alespoň tak to vidí odborníci! S čím dalším se ke sporáku raději ani nepřibližovat?

Luštěniny. S těmi je trochu potíž

Do rodiny pro mnohé nepříliš populárních luštěnin patří fazole, hrách, cizrna a čočka. Teoreticky vzato byste i tyto pokrmy měli ušetřit jakékoli úpravy tedy pokud se nechcete nechat připravit o pořádnou dávku vitaminu B1 neboli thiaminu, který se vlivem horka ničí.

Pokud vás představa syrových fazolí nikterak neláká, nutno dodat, že „jedničkové béčko“ naleznete také ve slunečnicových semínkách a mandlích. A že je dobré hlídat si jeho hladinku, o tom není sporu, neboť napomáhá v přeměně sacharidů na energii, zlepšuje náladu, uklidňuje pocuchané nervy a posiluje srdeční sval. Tím však seznam přírodních darů, kterým dle expertů plotna příliš nesvědčí, zdaleka nekončí…

Co je syrové, to je zdravější? Prý ano

Závěry několika nezávislých studií naznačují, že pokud budete zasyrova jíst tyto potraviny, získáte naprosté maximum jejich obsažených živin, což ve většině případů může pokrýt i doporučovanou denní dávku. Jmenovitě jde o okurku, chilli papričky, zázvor, hlávkový salát, celer, česnek, špenát a cibuli. Dále byste prý neměli vařit cuketu, lilek, rukolu, červenou řepu a kukuřici. Tak otázkou je, zda k takovému nápadu budete nakloněni, ne všechno se totiž bez semenší úpravy dá pozřít, že…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat