Prostreno.cz

Čaj z lékořice posílí pochroumanou imunitu

Kořen lékořice upadl tak trochu v zapomnění, a to je velká škoda. U nás sahá historie tohoto kořene až do 16. století, kdy ji do střední Evropy rozšířili benediktíni z Bamberka. A od té doby je součástí tradičního lidového léčitelství. Podívejme se na všechny přínosy tohoto opomíjeného kořene.

K přípravě čaje se používá sušený lékořicový kořen, který vyniká unikátním složením. Obsahuje několik organických sloučenin, včetně glykosidů, flavonoidů, anetolu, kumarinů, sterolů a řady dalších antioxidantů, stejně jako některých minerálů a vitaminů. Vzhledem k silným účinkům tohoto kořene byste neměli překročit doporučené dávkování, nemělo být více než 3 šálky tohoto čaje denně. A jak působí lékořice na náš organismus.

Posílí imunitu

Infekce horních cest dýchacích je velmi nepříjemné onemocnění a často se nás takzvané posmrkávání drží i několik týdnů. Kořen lékořice urychluje odhlenění a zklidňuje zánět v krku i v nosní dutině. Podporuje imunitní systém a napomáhá tělu v boji proti bakteriím a patogenům. Antioxidanty nalezené v tomto kořeni jsou tak nedílnou součástí obranyschopnosti těla.

Přírodní diuretikum

Stimulací močení může přispívat kořen lékořice k detoxikaci těla. Lékořice má působivé účinky na játra. Pravidelné močení eliminuje přebytečné soli, tuky, toxiny a vodu z těla, čímž uvolňuje napětí na ledvinách a močovém měchýři. Avšak vzhledem k tomu, že tento čaj má diuretické a laxativní účinky, nadměrné pití tohoto čaje může způsobit dehydratace a jiné nežádoucí účinky.

Úzkost a deprese

Na tyto problémy je vyhlášená již třezalka, vhodná je i kombinace třezalky s lékořicovým kořenem. Tato bylinná směs je často doporučována pro osoby trpící úzkostí a depresí. Zklidňující a stimulující aktivita tohoto čaje přispívá ke zlepšení nálady a vyvažuje hladiny stresových hormonů v těle.

Mírně zvyšuje krevní tlak

Pokud trpíte hypotenzí neboli nízkým krevním tlakem, povzbuzující povaha lékořicového čaje může zvýšit váš krevní tlak na normální hladiny, což zvyšuje i vaši energetickou hladinu a tím zabraňuje závratím a únavě. Pokud však trpíte vysokým krevním tlakem, měli byste se tomuto čaji raději vyhnout, případně se poradit o konzumaci se svým lékařem.

Zmírňuje menstruační křeče

Lékořicový kořen se tradičně používá k léčbě menstruačních křečí, a také zlepšuje další příznaky PMS, jako jsou změny nálady a hormonální výkyvy. Nicméně, když je konzumován ve větší míře může mít naopak opačné účinky. Nikdy nepřekračujte doporučenou dávku.

Příprava čaje

Sušený lékořicový kořen je běžně dostupný v bylinných lékárnách a doslova za pár korun. K přípravě jednoho šálku čaje potřebujete dvě lžičky sušeného kořene, zalijete horkou vodou a nechte louhovat přibližně 5 minut. Poté čaj přeceďte přes sítko. Vlažný čaj si můžete dochutit medem, ale sám o sobě má již nasládlou povahu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat