Prostreno.cz

Klíčové vitaminy pro nastávající maminky

Těhotenství je požehnaný stav, ale je také velmi náročný a to nejen na naši psychiku, energii, ale také na příjem živin. Během těhotenství tělo potřebuje pravidelný přísun vitaminů a minerálů, které jsou potřebné nejen pro zdraví nastávající maminky, ale také pro zdravý vývoj plodu. Máme pro vás hned 11 klíčových vitaminů, které byste si měla v průběhu těhotenství i během období kojení pohlídat.

Potraviny pro zdravou výživu během těhotenství by měly zahrnovat ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, drůbež, celozrnné potraviny, fazole, ryby s nízkým obsahem rtuti a libové červené maso. Z pestré stravy pak bude tělo nastávající maminky zásobovat plod vším co bude právě potřebovat. A jaké jsou ty nejdůležitější vitaminy?

Vitamin A a beta karoten

Vitamin A a beta karoten pomáhají při vývoji kostí a zubů. Je přítomen hlavně v mléce, vejcích, bramborách, mrkvi, dýních, melounech, špenátu, brokolici, zelené a žluté/oranžové zelenině a žlutých/oranžových plodech. Mezi další zdroje vitaminu A patří také losos.

Výzkum naznačuje, že nedostatek vitaminu A je u žen a novorozených dětí velmi vzácný. Tento vitamin je známý pro podporu zdravého reprodukčního systému. Nedostatek vitaminu A může způsobit xeroftalmii (vysychání spojivky a rohovky oka) u těhotných žen a zvýšit riziko vzniku anémie a mimo to může vést k pomalému růstu a vývoji kojenců.

Vitamin B1 neboli thiamin

Vitamin B1 je nutný ke zvýšení energetické hladiny a regulaci nervového systému. B1 najdete v obilovinách, pšeničných a obilných klíčcích, růžičkové kapustě, lilku, rajčatech, špenátu, houbách, luštěninách, rýži a ve vajíčkách.

Vitamin B2 neboli riboflavin

Vitamin B2 udržuje zdravou kůži, dobrý zrak a správnou energetickou hladinu. Převážně se vyskytuje v mléčných výrobcích, ve vajíčkách, v mase, rybách, drůbeži, brokolici, avokádu, luštěninách a v listové zelenině. Tento vitamin je velmi důležitý pro zdravé těhotenství, protože zajišťuje vývoj reprodukčních orgánů a tělesných tkání.

Vitamin B3 neboli niacin

Vitamin B3 podporuje nejen nervy a trávení, ale také pomáhá udržovat zdravou pokožku. Vitamin B3 se vyskytuje hlavně v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, luštěninách, tvarohu, hnědé rýži, bramborách, vejcích, arašídech, obilovinách a pivovarských kvasnicích.

Vitamin B6 neboli pyridoxin

Vitamin B6 pomáhá těhotným ženám překonávat ranní nevolnosti. Pomáhá vytvářet červené krvinky, také se podílí na vývoji mozku dítěte během těhotenství a podporuje imunitní systém. Vitamin B6 je přítomen ve vejcích, rybách, drůbeži, játrech, sójových bobech, luštěninách, mrkvi, melounech, banánech a slunečnicových semínkách.

Vitamin B9 neboli kyselina listová

Nedostatek kyseliny listové může vést k abnormalitám u matky i dítěte, může vést k anémii, způsobovat bolesti hlavy, dušnost, slabost, únavu, podrážděnost a potíže se soustředěním. B9 pomáhá mimo jiné vyživovat placentu. Kyselina listová se nachází v zelené listové zelenině, brokolici, řepě, květáku, luštěninách, hnědé rýži a oříškách.

Vitamin B12 neboli kobalamin

B12 pomáhá při neurologickém vývoji nenarozeného dítěte. Pomáhá také při tvorbě krevních buněk. Nedostatek tohoto vitaminu během těhotenství může způsobit zdravotní problémy jak u dítěte, tak u matky. Některé z nich zahrnují rezistenci na inzulin (u dětí ve věku 6 let), špatný rozvoj mozku a anémii. Tento vitamín najdete v živočišných produktech a mléčných výrobcích.

Vitamin C

Vitamin C pomáhá zvyšovat imunitu v těle. Také pomáhá tělu absorbovat železo. Navíc je to antioxidant, který chrání tkáně před poškozením. Vitamin C můžete čerpat nejen z ovoce, ale také ze zeleniny, vynikajícím zdrojem je například cuketa.

Vitamin D

Tento vitamin pomáhá při tvorbě kostí a zubů. Pomáhá tělu využívat vápník a fosfor, a tak chrání matku i plod. Převážně se vyskytuje v mléce, vejcích, sójových výrobkách, mastných rybách, ale lze ho také snadno získat ze slunečního záření.

Vitamin E

Vitamin E je známý pro své antioxidační vlastnosti. Pomáhá posilovat imunitní systém a podporuje rozšíření krevních cév. Je velmi užitečný pro léčbu novorozenecké žloutenky. Tento vitamin můžete čerpat například z obilnin, rostlinného oleje, špenátu a z oříšků.

Vitamin K

Vitamin K je užitečný při léčbě problémů spojených se srážlivostí krve. Pomáhá také předcházet krvácení u novorozenců. Listová zelená zelenina, klíčky, zelí, brokolice, maso, ryby a vejce jsou dobrým zdrojem vitamínu K.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat