Prostreno.cz

Vitamin B2: Víte, jakou úlohu hraje v našem těle a kde ho hledat?

Riboflavin, také známý jako vitamin B2 je ve vodě rozpustný vitamin. Má významnou úlohu při výrobě energie. Podílí se na přeměně uhlohydrátů na cukr, který pohání mnoho funkcí v lidském těle. Riboflavin také hraje aktivní roli v elektronovém transportním řetězci, který produkuje buněčnou energii. Dále pomáhá při zpracování aminokyselin a tuků. Může sloužit také jako antioxidant, který zpomaluje stárnutí. Máte tohoto vitaminu dostatek a víte kde ho hledat?

Skupina vitaminů B je poměrně početná rodinka, dnes se zaměříme na vitamin B2 neboli riboflavin. Ani ten byste neměli ve své stravě přehlížet.

Kde ho najdete?

Vitamin B2 se nachází ve spoustě potravin, ale ve velmi malém množství. Nejdůležitějšími zdroji riboflavinu jsou mléčné výrobky, pivovarské kvasnice, sójové boby a játra. Mezi další zdroje patří ústřice, libové maso, houby, brokolice, avokádo a losos.

Jak se projevuje nedostatek?

Nedostatek vitaminu B2 může brzdit metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, neboť tyto prvky vyžadují plnou podporu vitaminu B2. Nedostatek vitaminu B2 se projevuje červenýma očima, vysokou citlivostí na světlo, pocitem pálení v očích, vybledlými rty, záněty v ústech a bolavým jazykem. K dalším příznakům patří vypadávání vlasů, předčasný výskyt vrásek a lámavé nehty. Nedostatek riboflavinu může vést i k nesprávnému fungování nadledvin.

Riboflavin se podílí na celé řadě procesů v našem těle, mezi ty nejdůležitější patří:

Zvyšuje energii

Riboflavin hraje klíčovou roli při výrobě energie tím, že pomáhá metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin.

Zvyšuje krevní oběh

Vitamin B2 je nezbytný pro tvorbu nových červených krvinek a různých protilátek, což zvyšuje cirkulaci a okysličování orgánů v celém těle.

Podporuje růst a vývoj

Riboflavin je velmi důležitý pro zajištění správného růstu a rozvoje reprodukčních orgánů a růstu tělesných tkání, jako je kůže, pojivová tkáň, oči, sliznice, nervový systém a imunitní systém. Navíc zajišťuje zdravou a pružnou pokožku, pevné nehty a vlasy.

Reguluje činnost štítné žlázy

Vitamin B2 může se také podílí na regulaci činnosti štítné žlázy.

Chrání nervový systém

Vitamin B2 napomáhá při léčbě různých poruch nervového systému, jako je necitlivost, Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, úzkost a epilepsie. Mimo jiné spojení riboflavinu a vitaminu B6 je často využíváno pro léčbu bolestivých příznaků syndromu karpálního tunelu.

Zvyšuje minerální absorpci

Vitamin B2 také napomáhá při absorpci minerálů, jako je železo, kyselina listová a další vitaminy, jako jsou B1, B3 a B6.

Pro zdravý vývoj plodu

Ačkoli neexistuje žádný konkrétní důkaz, který by doložil tvrzení, že vitamin B2 je nezbytný pro zdravý průběh těhotenství a zdraví plodu, je považován za základní složku stravy budoucí maminky, spolu s vitaminem A.

Zesiluje imunitní systém

Riboflavin také pomáhá zvýšit přirozenou imunitu posilováním rezerv protilátek a posilováním obranného systému proti infekcím.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat