Prostreno.cz

Staré indické recepty pro vyhraný boj s nachlazením

Podzimní plískanice jdou ruku v ruce s výskytem chřipky a nachlazením. Zkuste letos bojovat proti nepříjemnému onemocnění pomocí tisíce let prověřených doporučení, pocházejících z Indie. Místo chemických medikamentů zkuste zázvor a sůl.

Nachlazení, rýma a bolesti v krku patří mezi nepříjemné virové onemocnění, kterých se chceme co nejdříve zbavit. Užívání antibiotik však není vždy na místě. Svůj organismus doopravdy nemusíte zatěžovat zbytečnou medikací. Inspiraci načerpejte v indickém léčitelství. Tyhle recepty se využívají již tisíce let!

Polévka jako alfa a omega

Teplá polévka, ze které se ještě kouří, je ideálním jídlem pro všechny, které trápí kašel a ucpaný nos. Vyzkoušejte například silný kuřecí nebo hovězí vývar, který obsahuje i důležité živiny a vitaminy. Konzumace polévky pomáhá zvýšit příjem tekutin a zvláště před spaním zklidňuje tělo i mysl. Navíc pára, která se valí z horkého pokrmu, může pomoci uvolnit ucpaný nos.

Zázvorový čaj

Čaj z čerstvého zázvoru je ideálním lékem na chřipku a nachlazení, a to díky jeho protizánětlivým vlastnostem. Dopřejte si tento indický lék klidně třikrát denně. Ochuťte ho medem a přidat můžete také čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Pokud nemáte zázvor, skvěle poslouží čaj z kurkumy.

Teplá voda se solí

Ve sklenici s teplou vodou rozpusťte lžičku kvalitní mořské soli. Tento roztok použijte jak pro kloktání, tak pro aplikaci do nosu. Roztok pomáhá uklidnit podrážděný krk a odplavuje z těla hlen. Užívat ho můžete až třikrát denně.

Česneku není nikdy dost

Stejně jako zázvor a kurkuma, tak i česnek má úžasné protizánětlivé vlastnosti. Ovšem jeho bonusem je i to, že působí jako přírodní antivirotikum. Uvařte si silnou česnekovou polévku a česnek zkuste přidávat do jídla jako dochucovadlo.

Dejte si citrusy

Podle ajurvédských léčitelů byste si při chřipce a nachlazení měli dopřát citrusové plody. Díky vitaminu C a dalším prospěšným látkám povzbudí vaše tělo k účinnému zvládání právě probíhající virové infekce.

Pitný režim

V neposlední řadě se doporučuje zvýšit příjem tekutin pokaždé, když trpíte nachlazením nebo chřipkou. Dostatečný pitný režim zmírňuje příznaky infekce horních cest dýchacích. Pokud vás trápí i horečka, dostatek tekutin pomáhá snížit zvýšenou teplotu těla.

Zdroj: www.timesofindia.com, www.herbslife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat