Prostreno.cz

Řeřicha je plevel s léčivými schopnostmi

Řeřicha, vodní rostlina nacházející se v blízkosti pramenů a pomalu se pohybujících potoků je často přehlíženým zeleným zdrojem potravy. A přitom je bratrancem kapusty a rukoly! Jak ji v kuchyni zužitkovat?

Řeřicha setá je jednoletá bylina dorůstající do výšky 60 cm. Populární je v Evropě, Střední Asii i Americe a po tisíce let si ji lidé spojovali s léčitelstvím. Jedním z nejlepších kulinářských aspektů je její všestrannost. V první řadě může být použita jako salátová zelenina, a to velmi výživná! S takovým římským salátem nebo čerstvým špenátem chutná naprosto báječně. Její pepřová chuť, jen tak mezi řečí, patří ke standardním složkám sendvičů ve Velké Británii.

Vzhledem k tomu, že se rozrůstá ve vodě, měla by být důkladně promyta a poté ponořena asi tak na půl hodiny do studené vody s obsahem peroxidu vodíku (přibližně jedna polévková lžíce na litr). Tak se odstraní všechny nežádoucí látky, paraziti nebo jiné nečistoty. Pro optimální svěžest může být řeřicha „naložená“ ve vodě, přičemž se následně může skladovat v lednici (po dobu dvou až tří dnů). Před jídlem by se vždy měla opláchnout.

Pro jednoho plevel, pro druhého lék

Traduje se, že kolem roku 400 př. n. l. Hippokrates na ostrov Kos umístil první nemocnici. Místo, kde zařízení stálo, přitom nevybral náhodou. Jednalo se o oblast blízko potoka, ve kterém rostla řeřicha. Že by intuice? Možná. Tato bylinka čistí krev a moderní věda identifikovala, že obsahuje více než 15 základních vitaminů a minerálů.

Řeřicha má zároveň velmi nízkou hodnotu kalorií a obsahuje fytonutrienty, jako jsou isothiokyanáty a antioxidanty, které brání nemocem. Zdaleka nejvýznamnější živinou je však vitamin K. Ve skutečnosti se jedná o 312 % denní doporučené hodnoty!

Jak se chránit před nachlazením?

Káčko posiluje kosti a omezuje neuronální poškození mozku, což je užitečné při léčbě Alzheimerovy nemoci. Za zmínku stojí i přítomnosti vitaminu C (72 % denní doporučované hodnoty), těsně následovaný vitaminem A se 64 %. Nutno uvést, že vitamin C účinně bojuje proti infekci, zabraňuje nachlazení a chřipce a pomáhá s udržováním pojivové tkáně.

Áčko, tedy vitamin známý jako retinol, je zase nezbytný pro řádné fungování imunitního systému a produkce pigmentu v oční sítnici. Jeho nepřítomnost může způsobit noční slepotu. A co dalšího se dá od neobyčejně obyčejné řeřichy očekávat?

Kulinářský tip pro podzimní dny

Jistá studie, jíž se zúčastnilo 60 zdravých mužů a žen, jež po dobu 8 týdnů konzumovali 1 a ½ šálku čerstvé řeřichy, potvrdila, že u zkoumaných objektů došlo ke snížení hladin triglyceridů v krvi v průměru o 10 % a snížení incidence očních onemocnění, jako je šedý zákal a makulární degenerace. Vědecký výzkum Univerzity v Southamptonu zároveň poukázal na to, že pravidelná konzumace řeřichy teoreticky může potlačit vývoj buněk rakoviny prsu. Tak na co čekáte? Připravte si třeba krémovou řeřichovou polévku, ta vás v chladných podzimních dnech báječně zahřeje!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat