Prostreno.cz

Proč právě teď pít co nejvíce borůvkový čaj

Byli jste v období května až června pilní a nasbírali jste si borůvkové listí? Tak to jste udělali jedině dobře! Kdo by čaj z borůvky měl pít a proč je právě teď vhodný čas?

Listy borůvky jsou plné antioxidantů a živin, stejně jako stejnojmenné ovoce. Však ne nadarmo se „čučoriedka“ v posledních desetiletích stala jedním z nejžádanějších plodů. Komu by se taky nelíbil silný antioxidační potenciál a obrovský pozitivní vliv na celkové zdraví!? Ostatně, posuďte sami, co všechno tenhle silák z lesa dovede.

Zdraví srdce

Čaj z borůvky může podpořit kardiovaskulární systém mnoha způsoby, počínaje obsahem draslíku, který působí jako vazodilatační prostředek ke snížení krevního tlaku a rizika aterosklerózy, mrtvice a srdečního záchvatu. Za druhé, vysoká koncentrace proanthokyanidinů v čaji z borůvkového listí eliminuje riziko srdečních onemocnění.

Navíc antioxidanty nalezené v tomto mocném ovocném nápoji významně ovlivňují kognitivní funkci tím, že zabraňují oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. (Toto zpomalení neuronových vazeb vede k Alzheimerově chorobě, demenci a dalším neurodegenerativním chorobám. Aktivní sloučeniny v borůvkách však před těmito stavy chrání.)

Bezproblémové trávení

Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může snížit zánět v celém těle, včetně žaludku. Tím, že pomáhá znovu vyrovnat hladiny bakterií ve střevě, optimalizuje trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Funkční imunitní systém

Imunitní systém může být podpořen vitaminem C, který se nachází v čaji z borůvkového listí. Právě on stimuluje tvorbu bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco další přítomní pomocníci, antokyany, vyhledávají volné radikály a zároveň je neutralizují. Dobré vědět, takhle na podzim!

Ostré vidění

Přítomný vitamin A může pomoci chránit a posílit zrak Jak? Áčko totiž působí jako antioxidant, konkrétně při obraně proti makulární degeneraci v sítnici a při zpomalení nástupu katarakty.

Zdraví ledvin

Dvě kyseliny nalezené v borůvce detoxikují stěny močového měchýře zvýšením kyselosti moči. Kromě toho tyto aktivní složky čaje z borůvky mohou snížit hladinu oxalátů v těle, což může vést k prevenci vzniku ledvinových kamenů. Zmíněný čaj také podporuje cirkulaci krve, snižuje hladinu cukru a snižuje vznik osteoporózy. Takže, na co ještě čekáte?

Připravte si 2–3 čajové lžičky sušených borůvkových listů, 2 šálky vody (filtrované) a 1 lžičku medu nebo cukru (podle chuti). Přiveďte vodu k bodu varu a nechte ji mírně zchladnout (vařící voda neutralizuje některé antioxidanty). Zalijte borůvkové listí, nechte 10–15 minut louhovat a poté sceďte. Dle svého uvážení přidejte med.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat