Prostreno.cz

Třešňový džus působí proti nespavosti. Navíc je bohatý na antioxidanty

Mnoho lidí se na třešňovou šťávu obrací pro bohatou nabídku antioxidantů a protizánětlivých látek. Málokdo však ví, že tento nápoj je užitečný i při hubnutí a nespavosti. A proč byste ho měli pít i vy?

Třešňová šťáva se často prodává jako koncentrát a díky svému unikátnímu antioxidačnímu profilu obsahuje vitaminy A, E a C, dále zinek, kvercetin či fenolické sloučeniny. Je také bohatá na sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuky, mangan, draslík a měď. V této šťávě je také přítomný vápník, ale i železo, hořčík a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Proč je vhodné ji pít? Důvodů existuje hned několik.

Regulace krevního tlaku

Jedním z nejdůležitějších prvků třešňového „nektaru“ je kvercetin, který patří k silným antioxidantům schopným snížit oxidační stres v mnoha částech těla, zejména v kardiovaskulárním systému. Tato sloučenina je spojena s nižšími hladinami LDL (špatného) cholesterolu, který zatěžuje srdce a také zabraňuje stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice.

Ztráta váhy

Máte-li zájem o snížení hmotnosti, je nutné nastartovat metabolismus. Chcete slyšet dobrou zprávu? Některé účinné látky a sloučeniny ve šťávě z třešní jsou schopné vám pomoci. Snížením abdominálního tuku a regulací hladiny cholesterolu může tento nápoj výrazně snížit riziko metabolického syndromu, což se právě v redukčním období nesmírně hodí.

Podpora růstu svalů

Se svými stimulačními, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi je tato šťáva oblíbená u těch, kdo chtějí urychlit zotavení z nemoci nebo zranění svalů. Tato šťáva je ze stejných důvodů milovaná i jako regenerační nápoj po ukončení tréninku.

Konec nespavosti

Jedna z chemikálií, o které se ve spojitosti s třešňovou šťávou málokdy mluví, je melatonin. Jedná se o hormon, jež tělo používá k regulaci cirkadiánních rytmů. V podstatě tedy navozuje spánek. Pro lidi, kteří se potýkají s nespavostí, by se měla konzumace šálku tohoto nápoje stát pravidelným rituálem.

Léčba artritidy a dny

Protizánětlivý nápoj. To přesně třešňová šťáva je. Díky všem těm unikátním antioxidantům a chemikáliím dokáže potlačit příznaky artritidy, dny, bolesti hlavy a gastrointestinálních potíží. Zároveň se uvádí, že díky vysokým hladinám vitaminů A a C detoxikuje tělo a snižuje otoky.

Posílení imunity

Díky bohatému obsahu antioxidantů pomáhá třešňová šťáva při prevenci infekcí tím, že zvyšuje celkovou imunitu těla. Zároveň zabraňuje vzniku cukrovky a zlepšuje funkci mozku. Výzkumy dokonce dokazují, že výtažek z třešní působí proti kognitivním poruchám a neurodegenerativním chorobám, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba a demence. A jaké že je doporučené denní množství? Ne víc než 4 šálky nápoje…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat