Prostreno.cz

Proč by ve vaší kuchyni neměl chybět moringový olej

Moringa je jedna z nejlepších superpotravin vůbec, jejíž domovskou oblastí je jižní úpatí pohoří Himálaj. Proč by ve vaší kuchyni neměl chybět moringový olej? Mezi jeho schopnosti patří posilování imunitního systému či detoxikace těla! Nebo se vám bude líbit spíš zpomalování procesu stárnutí?

Moringový olej, vědecky klasifikovaný jako Moringa oleifera, pochází z tak zvaného „dřevěného stromu“, který má domov v Indii, Bangladéši a Afghánistánu. Obvykle se získává procesem lisování za studena nebo extrakcí rozpouštědlem. To umožňuje přístup k bohatému zdroji živin v semenech, mezi něž patří vitamin C, vitamin B a různé mononenasycené tuky, včetně velmi vysokého obsahu kyseliny olejové a kyseliny behenové.

Výhody a využití moringového oleje

Lidé trpící vysokým krevním tlakem, špatnými spánkovými návyky, vysokou toxicitou, suchou kůží, psoriázou, ekzémem, artritidou, dnou, předčasným stárnutím nebo gastrointestinálními problémy mohou z tohoto oleje hodně získat. Co všechno svede?

Zvlhčuje suchou pokožku

„Tekutá moringa“ zvlhčuje a změkčuje pokožku a zabraňuje jejímu vysušování. Zároveň ji pomáhá chránit před environmentálními a alergenními látkami a patogeny. Kyselina behenová v tomto oleji žádné poškození pleti nedopustí. Působí i proti vráskám!

Zrychluje léčbu

Mnoho lidí používá moringový olej jako první pomoc při drobných nehodách, jako jsou odřeniny, škrábance nebo modřiny. Moringa totiž potlačuje houbovité infekce a urychluje léčbu.

Posiluje imunitu

Olej z moringy je bohatý na omega-9 mastné kyseliny, vitamin C a vitamin E, jež pomáhají hledat volné radikály a chrání orgány před nadměrným zánětem a namáháním. Tyto živiny jsou nejen prospěšné pro zdraví srdce, ale mají také protizánětlivé a antioxidační účinky. (Vitamin C stimuluje imunitní systém a vitamin E chrání pokožku.)

Léčí žaludeční poruchy

Uvedený zázrak se tradičně používá k léčbě bolestí žaludku a vředů. Účinné látky a antioxidanty nalezené v tomto oleji mohou potlačit zánět střev, vyrovnat bakteriální hladiny, optimalizovat trávení a tím snížit překyselení organismu.

Snižuje krevní tlak

Jedním z nejlepších aspektů omega-9 mastných kyselin (kyselina olejová) je pozitivní vliv na krevní tlak. Ve skutečnosti stimulováním oběhu a snížením hladiny cholesterolu může moringový olej významně zvýšit zdraví srdce tím, že sníží riziko aterosklerózy, infarktu a mrtvice. Nicméně kyselina behenová, která se v tomto oleji nachází také, je nasycený tuk, jež může poškodit kardiovaskulární systém. Proto je nezbytné používat tento olej v rozumné míře. A co dál moringa umí?

Pro a proti

Může eliminovat bolest, což je dobrou volbou jak pro chronické, tak i akutní zdravotní problémy. Dále podporuje růst vlasů a zároveň chrání proti jejich vypadávání, dále podporuje spánek a pečuje o játra i pleť náchylnou k předčasnému stárnutí.

Konzumace moringového oleje je obecně považována za bezpečnou v malých až středně velkých množstvích, ale nadměrné užívání může způsobit zánět střev nebo žaludeční nevolnost, plynatost, nadýmání, křeče či průjem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat