Prostreno.cz

Plánujete miminko. Pak je nejvyšší čas změnit jídelníček a zařadit tyto potraviny

Plánujete miminko? Pak je také nejvyšší čas zaměřit svoji pozornost na to, co jíte. Existují totiž potraviny, které mohou zvýšit vaše šance na otěhotnění! Mezi takzvané „potraviny plodnosti“ patří například česnek. A dál?

Věk, genetika nebo stres. Příčin, proč se vám napoprvé nepodaří otěhotnět, je mnoho. Svoje šance na to, že se vám brzy podaří počít dítě, můžete razantně zvýšit úpravou svého jídelníčku, a platí to pro oba budoucí rodiče. Co jíst a čeho se naopak vyvarovat?

Přejděte na složené sacharidy

Vyměňte jednoduché cukry, které jsou obsažené například v bílém pečivu, bílé rýži nebo sladkostech, za složené „zdravé“ sacharidy. Ty najdete v zelenině, ovoci, celozrnném pečivu nebo fazolích. Jednoduché cukry totiž zvyšují hladinu krevního cukru, na což tělo reaguje zvýšením hladiny inzulinu. To v konečném důsledku neprospívá ovulaci.

Omega-3 mastné kyseliny

Dalším pomocníkem při cestě za vytouženým miminkem je zvýšení příjmu omega-3 mastných kyselin. Pomáhají totiž regulovat produkci hormonů. K podpoře plodnosti pak dochází tím, že se zvýší průtok krve v reprodukčních orgánech. Proto do jídelníčku zařaďte ryby, mořské plody a další potraviny, které obsahují omega-3, například ořechy nebo vejce.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou stavebním kamenem v našem těle. Většina z nás je získává z masa nebo mléčných výrobků. V době, kdy plánujete potomka, byste se měli zaměřit i na rostlinné bílkoviny, které jdou ruku v ruce se zdravými tuky a mají relativně nízký obsah kalorií. Nezapomínejte tak na jídelníček přidat luštěniny, obiloviny či třeba tofu.

Česnek

Je skvělým doplňkem stravy pro oba budoucí rodiče. Obsahuje látku zvanou selen, která podporuje mužskou plodnost. U žen zase pomáhá předcházet obávaným spontánním potratům. V česneku najdete také vitamin B6. Ten podporuje imunitní systém a reguluje hladiny hormonů.

Zdravý životní styl

Pro početí miminka je důležitý celkový zdravý životní styl. Čím dříve si ho osvojíte, tím lépe. Dbejte na vyvážený jídelníček plný vitaminů a živin, zařaďte přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu, dodržujte pitný režim a dbejte i na psychickou pohodu – ta hraje při početí velmi významnou roli. Také se vyvarujte nadměrnému pití kofeinu a alkoholu, cigarety jednou provždy vyhoďte do koše a snažte se vyhýbat stresu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat