Prostreno.cz

Kručení v žaludku a časté pocity hladu. Vsaďte na jablka, celer či avokádo

Cítíte se často hladoví a snadno se necháte zlákat nějakou nezdravou svačinkou. Zřejmě vašemu tělu něco chybí, nebo si jen zkrátka nevybíráte ty správné potraviny, které vás zasytí na delší dobu. Máme pro vás hned několik potravin, které vám pomohou zahnat hlad a na pěkně dlouho.

Všichni čas od času máme pocit hladu, kručí nám v žaludku a snědli bychom snad úplně všechno, co máme zrovna po ruce. Nicméně vědecky je hlad způsoben uvolněním ghrelinu, což je hormon, který vysílá signály do mozku a říká mu, že tělo potřebuje více výživy. To se může stát, když je žaludek prázdný, nebo když si myslí, že je prázdný. Leptin je však hormon, který říká mozku, že tělo je plné, a tak  projevy hladu eliminuje. Existuje mnoho různých příčin hladu, možná budete překvapeni, ale dost často jsou způsobeny jen tím, že jste si vybrali špatnou skladbu potravin a není to proto, že byste toho snědli málo.

Pokud zápasíte s váhou a často se necháte strhnout na špatnou stranu, tak zkuste zařadit do svého jídelníčku potraviny, které podporují uvolňování leptinu nebo zpomalují proces trávení a regulují příjem živin a s tím spojenou i dodávku energie.

Málo oblíbený celer

Ruku na srdce, jak často jíte celer právě vy? Většina jedinců celer nemusí a považují ho za zbytečnou zeleninu. Ačkoli má velmi nízkou kalorickou hodnotu a je tvořen převážně vodou, je poměrně bohatý v obsahu vlákniny. To znamená, že vaše tělo bude trávit celer déle a pěkně pozvolna se bude uvolňovat i energie. Celer je například skvělou odpolední a večerní svačinkou.

Zobejte ořechy

Ořechy všech druhů mají vysoký obsah mono nenasycených mastných kyselin, což jsou „prospěšné" tuky v naší stravě. To platí zejména pro pistácie, mandle a vlašské ořechy. Nejenže jsou tyto ořechy bohaté na zdravé tuky, ale také na bílkoviny, které přispívají k tomu, že se vaše tělo bude cítit syté.

Nicméně nezapomínejte na jejich kalorickou hodnotu, takže svačinky by měla být opravdu v podobě jedné hrsti. Účinky potlačující hlad by se měly dostavit relativně rychle, přibližně během 30 minut.

Fazole a spol.

Fazole a jiné luštěniny, jsou výjimečné díky svému obsahu bílkovin a vlákniny. Je známo, že vláknina reguluje trávicí proces a zvyšuje produkci CCK (cholecystokinin), který zpomaluje vylučování žaludečních šťáv, a tím i celý trávicí proces. Ve výsledku to znamená, že udržuje pocit sytosti po delší dobu a zajišťuje pravidelné dodávky živin do organismu.

Nevyhýbejte se masu

Maso je pro většinu jedinců hlavním zdrojem bílkovin, samozřejmě nejlepší je maso libové. Vhodné je maso kuřecí, hovězí a také ryby. Pokud jde o sytost, všechny tyto druhy jsou dobrou volbou, zvláště hovězí, protože strávíte delší dobu žvýkáním, a to podle psychologů zvyšuje vaše pocity sytosti. Nicméně, pokud hledáte nejzdravější volbu, tak sáhněte po rybách, které doplní tělu i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Opomíjené avokádo

Pokud jde o nenasycené tuky, mnozí lidé často přehlížejí avokádo, ale neměli by, protože to je velmi účinný způsob, jak potlačit hlad a dodat tělu všechny potřebné živiny. Nenasycené tuky posílají do mozku signál, že jste plní, a zároveň pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu a podporovat úbytek hmotnosti.

Jedno jablko denně

Jablka mají vysoký obsah vlákniny a vody, které pomáhají cítit se plnější a mohou zpomalit uvolňování „hladových“. Kromě toho jablka obsahují poměrně jedinečný typ vlákniny zvaný pektin, o němž se vědci domnívají, že je přímo spojen s potlačováním chutě k jídlu.

Ovesné vločky

V poslední řadě nesmíme opomenout ovesné vločky, které jsou bohaté na komplexní sacharidy, které na rozdíl od jednoduchých sacharidů, naše tělo zpracovává déle, čímž udržuje stálou hladinu energie a zároveň vás zasytí na dlouhou dobu. Miska ovesné kaše k snídani, vám zajistí, že vydržíte s přehledem až do oběda, případně pokud máte náročný den a velký energetický vídej, můžete si dopřát ještě dopolední svačinku podobě kousku ovoce či hrsti oříšků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat