Prostreno.cz

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které prospějí střevům

Potravin, ve kterých najdete vysoký podíl vlákniny, existuje mnoho. Zařaďte je do svého jídelníčku a nebudete litovat. Vláknina je zdraví prospěšná, a navíc výrazně pomáhá s hubnutím!

Denně by dospělý člověk v rámci vyvážené stravy měl přijmout okolo 30 gramů vlákniny. Zdravý jídelníček v podstatě vždy obsahuje dostatek této látky. Vláknina je dobrá nejen na zácpu, jak si mnozí myslí, ale snižuje riziko srdečních onemocnění. Výhodou je, že ji lze nalézt v mnoha potravinách. Vyznáte se v jejích dvou „verzích“?

Rozpustná vláknina

Pomáhá regulovat glukózu v krvi a snižuje cholesterol. Dokáže na sebe navázat značné množství vody a zvětšit tak svůj objem. Rozpustná vláknina je metabolizována během průchodu střevem a je využita jako půda pro bakterie, které jsou v trávicím traktu velmi potřebné. Tato vláknina působí jako takzvané prebiotikum.

Nerozpustná vláknina

Tenhle typ vlákniny se ve vodě nerozpouští a při kontaktu s ní nemění svůj objem. Na druhou stranu však urychluje průchod jídla i odpadních látek trávicím traktem. Má laxativní účinek a je velmi účinná například v boji se zácpou. Nerozpustnou vlákninu najdete v ovoci i zelenině, luštěninách nebo obilovinách.

Zdravotní přínosy vlákniny

Vláknina na sebe váže vodu a pomáhá při pomalém trávení. Zrychluje metabolismus a podporuje rychlejší vylučování. V porovnání s rafinovanými sacharidy mají potraviny s vysokým obsahem vlákniny nízký glykemický index, což je skvělá zpráva obzvlášť pro osoby trpící diabetem.

Vláknina je známá díky svým laxativním (projímavým) vlastnostem. Zvyšuje objem a obsah vody ve stolici, která tak snáze vychází ven z těla. Snižuje také riziko hemoroidů a hladinu cholesterolu v krvi.

Tipy na potraviny s vysokým obsahem vlákniny

  • Artyčoky obsahují 5,4 gramu vlákniny ve 100 gramech artyčoků a jsou bohatým zdrojem dalších živin a vitaminů.
  • Avokádo není jen výborný zdroj zdravých tuků, ale také vlákniny.
  • Ovesná kaše zajistí nejen ideální start dne, ale také potřebnou dávku vlákniny.
  • Hnědá rýže obsahuje dvakrát více vlákniny než rýže bílá.
  • Hrách je oblíbený i v české kuchyni. Přidávejte ho, kam jen to jde. Vsaďte třeba na hrachovou kaši či polévku.
  • Hrušky jsou velmi chutné a výživné, navíc obsahují o trochu více vlákniny než jablka. Hlavní je tyto druhy ovoce neloupat. Důležité živiny jsou totiž obsaženy ve slupce!
  • Sušené švestky jsou zažitým pomocníkem proti zácpě, a to právě díky obsažené vláknině.
  • Pomeranče a ostatní citrusové plody obsahují nejen hodně vitaminu C, ale také zmiňovanou vlákninu.
  • Banány jsou bohaté na draslík, vitamin B6 a vitamin C. Středně velký banán obsahuje také 3,1 g vlákniny.




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat