Prostreno.cz

Malá a extrémně zdravá semínka

Ve zdravé a vyvážené stravě by neměla chybět semínka. Jsou často opomíjená, přitom dodávají bílkoviny, antioxidanty, zdravé tuky, minerály a vlákninu. Objevte jejich kouzlo a prozkoumejte všechny zdravotní výhody, které tělu přinášejí.

Zařaďte do svého jídelníčku zdravá semínka! Existuje mnoho druhů, například slunečnicová. Dále to jsou, chia či sezamová semínka a spousta dalších, která si jistě brzy oblíbíte. A jak s nimi naložit? Prozkoumejte i méně známé druhy a přidejte je jednoduše do svého jídla. Skvěle se hodí do jogurtů, ovesných kaší, domácích müsli, pečiva nebo sušenek. Skvělé jsou i v salátech a těstovinách. Jak je to s konkrétními druhy?

Semena konopí pro zdravé srdce

Tato drobná semínka jsou zařazována mezi takzvané superpotraviny. Poskytují tělu soubor velmi důležitých živin a minerálů a mají pozitivní vliv na celkové zdraví člověka. Chrání organismus před chronickými a srdečními chorobami. Obsahují vlákninu, proteiny, omega-3 masné kyseliny a omega-6 masné kyseliny.

Slunečnicová semínka na krásu

Velmi dobře známá a dostupná semínka slunečnice patří ke skvělým zdrojům vitaminu E. Díky němu vaše pleť zazáří zdravím a vlasy se začnou lesknout. Posílíte také svoje kosti. Semínka jsou navíc plná antioxidantů, které chrání tělo před nemocemi.

Chia semínka, zdroj vlákniny

Malá černá chia semínka jsou velmi zdravá, a mají také jednu výjimečnou vlastnost. Mohou zvětšit svůj objem. Přidejte je do polévek či sušenek, nebo si vychutnejte v jogurtu s ovocem. Díky vysokému obsahu vlákniny skvěle podpoří váš metabolismus a kila půjdou dolů.

Sezamová semínka, která pomáhají k lepšímu zdraví

Drobná semínka sezamu jsou zásobárnou bílkovin, zinku, železa, hořčíku a dalších minerálů. Speciální živiny mohou snižovat cholesterol, regulují krevní tlak, zlepšují trávení, pomáhají předcházet cukrovce, artritidě, rakovině a dalším nemocem. Na nic nečekejte a zasypejte s nimi váš oblíbený salát.

Dýňová semena, zdroj železa a zinku

Ideálním zdrojem železa a zinku jsou dýňová semena. Obsahují také manganové, fosforové a omega-3 masné kyseliny. Báječně chutnají třeba coby opražené na pánvi!

Lněná semínka, přírodní antioxidant

Lněná semínka rozjasňují pokožku a posilují imunitu. To vše díky vysokému obsahu antioxidantů. Najdete v nich také důležitou vlákninu. Lněná semínka, stejně jako spousta dalších druhů, mají slupku, která chrání to nejcennější z dané rostliny. Pro získání těchto vzácných látek musíte do semínek proniknout. Můžete je jednoduše rozkousat, nebo rozmixovat.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat