Prostreno.cz

Účinné domácí léky na bolest v krku

Přišla nečekaně a už teď vás pořádně trápí? Bolest v krku může být dost nepříjemná! Zbavte se jí rychle, efektivně, a navíc téměř bez námahy.

Bolest v krku může být jedním z prvních příznaků nachlazení a chřipky. Objevuje se také v důsledku alergií nebo zánětu hrtanu (laryngitida) či infikovaných mandlí. Polykání v těchto případech může být doslova nesnesitelné. Bolavé hrdlo je obvykle doprovázeno bolestí hlavy či horečkou. Bez ohledu na důvod nebo intenzitu se tento stav dá zařadit mezi skutečně otravné. Než se ale vydáte do lékárny pro tolik populární pastilky, vyzkoušejte domácí léky!

Kloktadlo se slanou vodou

Toto je první linie obrany proti pomalu se rozvíjející bolesti v krku. Pokud zavčas začnete kloktat slanou vodu, můžete zastavit mnoho bakteriálních infekcí ještě v jejich zárodku. Sůl při vysokých koncentracích zabíjí mikroby, ale co je ještě důležitější, dehydratační účinek soli činí oblast krku méně pohostinnou. Nezvaní návštěvníci se tak dále nemnoží. Proto přidejte čajovou lžičku čisté mořské soli do šálku teplé pitné vody a kloktejte. (Opakujte to co nejčastěji.)

Žvýkání česneku

Zázračný česnek vám sice nevykouzlí atraktivní dech, ale to je při bolesti v krku vedlejší. Mnoho lidí ho považuje za velmi efektivní, a to pro jeho široké antimikrobiální účinky, které působí proti virovým a kvasinkovým infekcím. Potřebujete jen jeden nebo dva stroužky česneku denně. Česnek utřete nožem na prkénku, aby se uvolnila silice, a vložte jej na chvíli do úst.

Bazalkové listy

Ano, i bazalkové listy (Ocimum basilicum) „naložené“ v teplé vodě mohou snížit příznaky nachlazení, jako je kašel a bolest v krku. (Ocimum sanctum, rostlinka známá jako svatá bazalka, je ještě účinnější, ale není lehké ji sehnat). V každém případě se však osvědčilo namočení bazalkových listů do zmíněné teplé vody. Takto ponechte 30 minut a vypijte.

Med a citron

Tento starodávný vzorec, který ulevuje od nočního kašle, může zklidnit i bolest v krku, pokud je však užíván po celý den. Přidejte lžíci surového medu a šťávu z poloviny citronu na šálek teplé vody. Citron dočasně změní pH rovnováhu v krku. Vzhledem k tomu, že mikroorganismy způsobující onemocnění jsou citlivé na životní prostředí, malé, ale časté dávky tohoto léku mohou pomoci snížit mikrobiální zátěž. (Med zase odvádí nadměrnou tekutinu ze zduřelých tkání.)

Heřmánkový čaj

Tento uklidňující bylinný čaj je známý tím, že má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, což je zvláště užitečné při úlevě od bolestí v krku, které jsou způsobeny laryngitidou. Heřmánkový čaj pomáhá s bolestivým a podrážděným hrdlem, takže jestli máte nasušeno, víte, co použít.

Voda s lístky šalvěje

Listy šalvěje (Salvia officinalis) jsou také vynikající pro zmírnění bolesti v krku. Přidejte vroucí horkou vodu na lžíci sušených listů a nechte 10 až 15 minut louhovat. Odvar kloktejte třikrát denně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat