Prostreno.cz

Úleva od bolesti a nevolnosti. I s tím pomůže mandarinkový olej

Mandarinka patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Co získáte, pokud si domov provoníte esenciálním olejem stejného názvu? Tyhle výhody se vám budou líbit!

V Asii je oranžová mandarinka (Citrus reticulata) nejsladší z citrusových plodů. Mandarinky se přitom sklízí v měsíci listopadu a jsou rozesílány do celého světa tak, aby byly připravené na Vánoce. Například během čínského Nového roku toto sladké ovoce představuje hojnost a štěstí. A jak je to s esenciálním olejem? Mandarinkový olej je jemný, sladký a uklidňující a jeho účinné složky přinášejí mnoho výhod. Tady jsou některé z nich.

Zklidňující efekty

Mandarinkový olej je tradičně používán v čínské a ajurvédské medicíně, a to k uklidnění mysli, uvolnění těla a vyvolání ospalosti. V moderních studiích o jeho účinnosti se ukázalo, že navozuje klid a výrazně prodlužuje dobu spánku. Aplikujte jednu nebo dvě kapky do dlaně, ruce promněte a hluboce se nadechněte mandarinkového aroma.

Úleva od bolesti a nevolnosti

Spolu s levandulí, zázvorem a sladkou majoránkou je prý mandarinkový esenciální olej doslova zázračný. Již po chvilkové inhalaci pacienti zaznamenávají zmírnění bolestí, nevolnosti a úzkosti, což se hodí nejen při pooperačních stavech.

Působení proti stárnutí

Mandarinkový olej neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky v těle. Proto patří k přirozeným lékům proti nemocem, jež souvisejí s věkem. Také působí proti vnějším známkám stárnutí. Jelikož je vůči pokožce bezpečný, přidejte kapku do svého oblíbeného krému!

Protizánětlivé účinky

Hlavní složkou mandarinkového oleje je D-Limonen, který tvoří přibližně 75 % jeho chemického složení. Tato látka vyniká silnými protizánětlivými účinky, takže krotí chronické záněty či oxidační stres. Už máte doma difuzér nebo aromalampičku? Provoňte svůj domov!

Antimikrobiální síla

Několik studií zkoumalo mandarinkový olej jako přírodní konzervační látku působící proti patogenům, bakteriím a houbám. Bez vlivu na kvalitu potravin, strukturu, chuť a nutriční hodnoty mandarinka okamžitě snižuje narůstající populaci nezvaných návštěvníků. To svědčí o její síle. Ostatně, přesvědčte se sami třeba s pomocí univerzálního prostředku pro domácnost. Ve velké láhvi s rozprašovačem smíchejte 2 šálky bílého octa, 2 šálky vody a 30 kapek mandarinkového oleje. Používejte podle potřeby.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat