Prostreno.cz

Máte oteklé kotníky? Pomůže změna jídelníčku a chůze

Při obouvání zase nešetříte nadávkami, protože tahle „disciplína“ je tolik vysilující? Zbavte se otoků tím, že budete chodit na dlouhé procházky, upravíte svůj jídelníček a vzdejte se cigaret. Hned to bude o něčem jiném!

Co si budeme namlouvat, mít nohy „jako konve“ není žádná hitparáda. Za časté strůjce otoků odborníci považují kromě těhotenství i nadměrný příjem soli, nadváhu, sedavý způsob života, premenstruační syndrom, užívání některých léků nebo potíže s krevním oběhem. Ptáte se, co můžete udělat pro to, aby se vaše kotníky vrátily do své původní velikosti, což vám hodně usnadní existenci? Pár možností by se našlo. Tady jsou!

Nevyhýbejte se sportu. Za žádných okolností

Na nějaké cvičení vás moc neužije? Pak se nesmíte divit, že se do bot nasoukáte jen s velkými obtížemi. Když se pravidelně nehýbete, svaly na nohou stagnují a dostatečně nepohání žilní systém. Krev pak vlivem gravitace zůstává v dolních končetinách, kvůli čemuž se následně tvoří i ty příšerné otoky. Naopak jakákoli fyzická aktivita má zcela opačný efekt, neboť podporuje správný krevní oběh, takže je zaručenou první pomocí. Pokud namítáte, že do posilovny vás nikdo ani omylem nedostane, zkuste delší procházky nebo plavání. To jsou ty správné aktivity!

Jezte zdravěji. Vážně to má své opodstatnění

Další změnou by měl projít i váš jídelníček. Je třeba z něj odstranit zpracované potraviny – tedy takové, které prošly chemickou nebo mechanickou úpravou. Přestože jsou bezpochyby chutné, jejich temnou stránkou je vysoký podíl soli a překvapivě i cukru, což jsou látky, které zadržování tekutin jenom nahrávají. Čím je nahradit? To je snadné, zahrňte do stravy ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, ryby a mléčné výrobky. Vyvarujte se tučných jídel a dbejte také na velikost porcí.

Rozlučte se s cigaretami. Nejlépe ihned

Kdekdo si myslí, že náklonnost k nikotinu ohrožuje výhradně plíce a srdce. Vy také? Jste na omylu. Ve skutečnosti je celá situace ještě mnohem vážnější. Cigaretový kouř obsahuje více než čtyři tisíce chemických látek, které pronikají do celého těla, kde mohou nadělat pořádnou paseku. Tento zlozvyk nejenže podstatně zvyšuje riziko všech typů rakovin, ale hodně si „rozumí“ i se vznikem otoků. Tedy alespoň takový postoj zaujímají lékaři! Není tedy už nejvyšší čas zbavit se veškerých kuřáckých propriet?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat