Prostreno.cz

Špatná ústní hygiena zatěžuje srdce

Nebyli jste u zubaře ani nepamatujete? Jste ten typ člověka, který kapkou něčeho ostřejšího nikdy nepohrdne? Pokud se ke všemu hodně stresujete, vaše srdce to může šeredně odskákat. A nemusí to dlouho trvat…

Myslíte si, že na zdraví srdce má neblahý vliv jenom náklonnost k cigaretám a konzumace tučných jídel? Chyba lávky. Existují i jiné faktory, které mu dávají pořádně na zadek. Co když jednomu z nejdůležitějších orgánů ve vašem těle škodíte svými návyky, aniž byste o tom věděli? Pokud se najdete v těchto bodech, bohužel se to nedá vyloučit!

Zanedbávání ústní hygieny jako velký risk

Možná by vás ani ve snu nenapadlo, že ústní dutina má se srdcem vůbec něco společného. Pravdou však je, že když nebudete svým zubům poskytovat adekvátní péči, přítomné škodlivé bakterie proniknou ve formě slin také do krevního oběhu, což snadno ohrozí i srdce. Nejlepší prevence? Pravidelné návštěvy u stomatologa a každodenní používání zubních nití, mezizubních kartáčků a ústních vod. Nechce přece nic ponechat náhodě, nebo snad ano?

Stresujete se víc, než je zdrávo. A to doslova

Jste pod velkým tlakem, ale o žádných úlevách nechcete ani slyšet? Ještě to zvažte, protože následky by na sebe nemusely nechat dlouho čekat. A pozor, ženy jsou na tom hůř než muži. Proč?

„Ženy mladého a středního věku jsou dnes vystaveny velkému emočního stresu. K hlavním strůjcům patří nejen manželství a kariéra, ale také péče o děti i starší rodiče. Dotyčné si totiž často nevědí rady, jak tohle všechno skloubit, čímž se zvyšuje jejich psychická zátěž. Ta ale z dlouhodobého hlediska může zapříčinit zúžení periferních nebo koronárních cév, což nahrává poruchám srdečního rytmu,“ vysvětluje americká kardioložka Viola Vaccarino, která působí na atlantské univerzitě Emory Rollins School of Public Health.

Konzumujete alkohol. A to je špatně

Zatímco jeden drink denně může dle názoru odborníků přinést určité výhody pro zdraví, v případě, že tento „limit“ překročíte, o žádných benefitech nemůže být ani řeč – spíše naopak. Již několik studií totiž poukázalo na to, že jedinci, kteří si dopřejí tři sklenky metly lidstva denně, jsou náchylnější k vyššímu krevnímu tlaku. Tito lidé ovšem vykazují i riziko obezity a mrtvice, což může mít pro srdce drtivé následky. Tedy alespoň takhle to vidí vědci!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat