Prostreno.cz

Projevy nedostatku fosforu v těle není radno podcěňovat

Doslova ze dne na den vám přestaly chutnat vaše nejoblíbenější pokrmy? Registrujete neobvyklou rychlost dýchání? Pro vaše vlastní dobro to neberte na lehkou váhu. Může vám chybět fosfor, který je životně důležitý!

Přestože jsou všechny minerály nenahraditelné, na fosfor kladou lékaři zvláštní důraz. Z jakého důvodu? Podle nich ho k zachování svých funkcí vyžaduje naprosto každá buňka, jež se nachází v organismu. Tento minerál kupříkladu podporuje zdraví zubů i kostí, reguluje správnou funkci ledvin a bojuje proti únavě. Důležitou roli hraje také v činnosti štítné žlázy, ovlivňuje pravidelnost srdečního tepu, a naprosto klíčový je i pro „provoz“ mozku. Jak vidno, vážně se bez něj neobejdete! Jenže co když vám fosfor v těle schází? Poznáte to podle těchto nezpochybnitelných znamení!

Nechutenství, které je krajně podezřelé

Za normálních okolností byste snědli kdeco, jenže teď držíte dobrovolnou hladovku? Věřte, že to rozhodně není samo sebou. Ačkoli za ztrátou chuti k jídlu může stát více příčin, jednou z nich je podle lékařů nedostatek fosforu. Mimochodem, jeho doporučená denní dávka je něco kolem 700 mg, přičemž za bohaté zdroje platí třeba dýňová a slunečnicová semínka, brambory, pistácie, mandle a kešu. Hojné množství této cenné složky výživy poskytne také hovězí a vepřové maso, tuňák, losos nebo cizrna.

Abnormální rychlost dýchání

Teď nahlédneme do učebnice biologie. V té byste se dočetli, že dospělý jedinec bez zdravotních problémů učiní 16 až 20 vdechů za minutu. Pokud je však dechová frekvence nižší, nebo naopak vyšší, jedná se o varovný signál, že něco není v pořádku. Mezi časté strůjce tohoto jevu patří i „podmíra“ minerálu, jemuž je zasvěcen tento článek. Tedy alespoň podle expertů! A jak se dýchá konkrétně vám?

Náladovost a emoční výkyvy

Střídají se u vás nálady jako aprílové počasí, takže jednu chvíli jste šťastní „jako blechy“, a za pár minut čelíte úzkosti? Američtí vědci jsou na základě své studie přesvědčení, že lidé s nouzí o fosfor jsou náchylnější k depresím, přičemž často trpí nevysvětlitelnou podrážděností. Tito jedinci prý vykazují i zhoršené kognitivní funkce, neboť neustálé znepokojení negativně ovlivňuje kondici mozku. A to není žádná legrace!

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat