Prostreno.cz

Nejčastější chyby při hubnutí, kterým je lepší se vyhnout

Chcete ještě před koncem roku zhubnout nějaké to kilo? Takové hubnutí na poslední chvíli může často přinést více škody nežli užitku. Snadno můžeme sklouznout k drastickým dietám a ty potom vedou spíše k jojo efektu než k vytouženému štíhlému pasu. Vyvarujte se těm nejběžnějším chybám a neztrácejte při hubnutí rozum.

Kalorické bomby

Hubnutí vyžaduje redukci vašeho kalorického příjmu. To však neznamená omezení rozmanitosti stravy. Jde jen o to, abyste nahradili nezdravá kalorická jídla vhodnou, zdravější alternativou. Pokud již teď jste takzvaně v poklusu, tak si jistě neuděláte dostatek času na poklidný oběd a o absenci svačin ani nemluvě. Kvůli tomuto nešvaru pak snadno sklouznete k nějaké kalorické bombě, celý den jste nic nejedli a teď už váš žaludek doslova křičí hladem. V tu chvíli byste snědli všechno, co vidíte. Nenechte se přemoci stresem a shonem a nezapomínejte i na čas, který je potřeba věnovat poklidnému obědu a přípravě svačin.

Pokud zvolíte méně kalorické a výživově hodnotnější potraviny, váš organismus se brzy přizpůsobí a začne spalovat rychleji a zároveň vás potěší příval energie.

Vůle a reálné cíle

Pokud už jste se rozhodli držet dietu, důležité je stanovit si reálné cíle. Počáteční euforie vás může snadno dostat někam z čeho pak budete jen zklamaní, vyčerpaní a znovu se vrátíte ke starým stravovacím návykům. Uvědomte si, že zdravé hubnutí znamená, že úbytek hmotnosti je 0,5–1 kg týdně! Tento fakt se nesnažte měnit, drastické hubnutí skutečně nikam nevede. Hubnutí je běh na dlouhou trať a nic se nemá uspěchat. Začínejte se vším pozvolna a až uspějete, potom si můžete pomyslnou laťku zvednout o další stupínek.

Hubnutí neznamená hladovění

Častou chybou je, že si myslíme, že dieta automaticky znamená hladovka. Pokud budete dodržovat dietní vyvážený jídelníček, tak vůbec nebudete hladovět, a naopak vás možná překvapí příval energie a absence takzvaného vlčího hladu. Jídlo byste si měli rozdělit do celého dne, nejlépe 5 až 6 jídel denně, pokud si chodíte lehnout například až kolem půlnoci, můžete si dovolit i takzvanou druhou večeři. Pokud máte při dietě hlad, můžete to znamenat špatné vypočítání denního kalorického příjmu. Pokud patříte mezi dietáře začátečníky, vůbec se nebojte svěřit se do rukou odborníka, který vám vše přesně spočítá a po několika dnech se v tom zvládnete orientovat i vy sami.

Pozor na extrémy

Stejně jako přehnaných cílů se vyvarujte extrémních prostředků k jejich dosažení. Tedy zejména jednostranných diet, při kterých své tělo zásobujete jen jedním druhem potravin, například pouze mlékem, vajíčky, jablky nebo rýží. Taková strava je nejen stereotypní, ale také velmi nebezpečná pro vaše zdraví. Sice při ní rychle zhubnete, ale připravíte se o důležité látky, které jsou obsaženy v pestré stravě. Po těchto dietách často vznikne nechtěný jojo efekt, proto jezte pestrou, zdravou a vyváženou stravu, jak se říká „všeho s mírou“.

Nenechte se oklamat

Většina z nás pod pojmem dieta si představí absenci pečiva, tuků a vidí pouze light výrobky. Toto jsou jedny z nejběžnějších omylů. A teď pěkně popořadě. U light výrobků se často tuky a cukry nahrazují zahušťujícími látkami, zejména škroby, které při hubnutí nijak neprospívají. Naopak pečivo není potřeba z jídelníčku úplně vyřazovat, jen dejte přednost tmavému a z celozrnné mouky. Dalším mýtem je vynechávání tuků. I ty jsou totiž v menší míře pro tělo důležité, protože výrazně napomáhají vstřebávání vitaminů A, D, E, K v organismu, které jsou právě rozpustné pouze v tucích. Vsaďte na zdravé tuky, které můžete čerpat například z olivového oleje, ryb, lněného semínka či ořechů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat