Prostreno.cz

Komentáře k článku

georges 11.12.2020

Nezdravá jídla nejsou, ale záleží na množství...

boosted 11.12.2020

Já jym pizu kazdej den

Bory 11.12.2020

Jim pizzu, hamburgry, hranolky, hodne masa, prevazne bile pecivo, mraky mlecne cokolady, zboznuju chipsy, mam malo pohybu, necvicim a pres to vsechno jsem v sestatriceti na normalni vaze kterou mam cca od 22 let. Pri vysce 185cm mam 88kg.

Gogo Bory 11.12.2020

Hrdina, co asi brzo zaklepe bačkorama...

Carpp 11.12.2020

Co mám napsat do ankety, když si pizzu jednou za čas dám v pizzerii? Zatím se si ji nikdy neojednal domů.

milan 11.12.2020

to teda budu hladem

Petr 11.12.2020

"Chléb je z rafinovaného cukru a pšenice." To mělo být napsáno na začátku, aby každý věděl, že jde o humoristický článek! Jestli byla (nejen) tato přála myšlena vážně, může od pondělí dělat výživové poradce náš Fík - ano, je to pes, velký pes.

Lišák Petr 11.12.2020

Bílý chléb může být i s přídavkem cukru... bohužel

Martin Petr 11.12.2020

Ahoj Lišáku,o tu trochu přidaného cukru se spolehlivě postarají kvasinky,slouží jako jejich potrava M.

Vašek Petr 11.12.2020

Petře, toto je magazín mimojiné o horoskopech a receptech. Spíše tedy takový druhý mimibazar, než výživová poradna. P.S.: cukr v chlebu je, a velmi často právě ten rafinovaný, myslím, že potíž leží v tom, že si autorčino sdělení vykládáte tak, že podle ní je v chlebu cukr a pšenice v poměru 1:1, což je samozřejmě hloupost, kterou ovšem autorka nikdy netvrdila

Ája Petr 15.12.2020

A jak velký pes to je? Je tak velký, že je možná až maxi? Díky :)

Libuš 11.12.2020

Nekupuji nic hotového a vařím dle své chuti

Kuchař 11.12.2020

To jsou tedy řeči. Co mu chutná, to je zdravé, ale nesmí toho být putna!

Bernard 11.12.2020

Autorka je opravdu perla. Takto perlí v každém svém článku. Někde něco přečte a smíchá to dohromady jako když pejsek a kočička pekli dort.

Petr Bernard 11.12.2020

Jenže aby jejich dort měl podobnou kvalitu, nesměl by jim ho ten cizí pes sežrat, ale musel by jim do něj...

Koule 11.12.2020

Ja zeru co mi chutna,nezajima me naky zdravy a nezdravy jidlo...

usama bin ladin 11.12.2020

a o soli nic proc to se ledviny budou mit tesi se na dializu radosti jsou cele bez sebe

František Mlejnek 11.12.2020

Opravuji, pizzu nenávidí i paní Eva, takže pizzu miluje 10 799 998 lidí, František a Eva ji nenávidí.

Marek František Mlejnek 11.12.2020

Tož Františku pokračujte v opravách...též se hlásím k jisté averzi k pizze a všemu co s tím souvisí, k tomu můžete přidat kebaby, gyrosy, mekáč atd.

František Mlejnek 11.12.2020

Pizzu nenávidím, takže úvodní věta je naprosto chybná. Má tam stát 10 799 999 lidí miluje pizzu, František ji nenávidí.

Andrei 11.12.2020

Pro zdraveho celoveka vsetko je zdrave pokud zna miru

Míra Andrei 13.12.2020

Míra je super chlap, to je pravda.

Petr 11.12.2020

Sorry, ale tohle jsou uplný žvásty. Viz margaríny třeba. Hydrogenizace se dnes téměr nepoužívá, narozdíl od dob socializmu, kdy margaríny byli skutečně nezdravé. Moderní produkty jako Flora mají s původními margaríny málo společného a navíc mají velmi příznivé poměry zdravých tuků. Také obsahují jen cca 45% tuku (tedy na 1 namazání dostanu do sebe méně tuku). Z toho pohledu jsou tedy mnohem lepší než máslo. Další uplný nesmysl se týká chleba. Co to vůbec je 'bílý chléb'? Pokud vezmeme v potaz klasický chléb šumava, tak ten je klasifikován jako pšenično žitný a obvykle obsahuj cca 40% pšeničné mouky a 25% žitné, zbytek voda, droždí. Obsahuje 0% cukru (co by tam pro boha cukr dělal? ), článek tedy lže. Chléb je tedy výrazně zdravnější než jakékoliv jiné pečivo. V každém dalších odstavci by se dala najít podobná nepřesnost. Upřímně, tenhle článek je absolutní odpad. Zavádějící informace bez jakýchkoliv zdrojů. Napsat tenhle komentář dalo víc práce než celý článek.

Vašek Petr 11.12.2020

Hydrogenace (nikoliv hydrogenizace), se naopak používá pořád a v ještě větší míře, než dříve, protože dříve se rostlinné tuky ztužovaly jen částečně. Dnes se ztužují celé, aby mohly následně projít interesterifikací, což je novodobá úprava ztužených tuků, která z nich odstraní ty nebezpečné trans-izomery, vznikající při ztužování. Označení bílé/tmavé pečivo se týká poměru použitých typů mouky. Bílé je obvykle pečivo, vyráběné převážně z mouky z pšeničných zrn, příměsi v podobě žitné mouky, mouky z celých zrn apod jsou samozřejmě povolené, a označení pšenično-žitný neznamená, že se nejedná o bílé pečivo, ale že objem žitné mouky přesahuje zákonný limit 5% z celkového objemu mouky v chlebu, takže jej výrobce musí přiznat. Vše navíc korunujete otázkou, co by dělal cukr v chlebu. Pomiňme teď fakt, že některé průmyslově vyráběné pečivo se jako "tmavé" pouze tváří, protože tmavá barva v něm není způsobena použitým typem mouky, ale dobarvením s použitím karamelu, což je cukr v jiné podobě. Většina dnešního průmyslového pečiva, obzvláště toho nejvíc low-endového, jako je Šumava, se vyrábí s použitím žitného kvasu a droždí, při domácí výrobě (ruční i té v domácích pekárnách) se ale používá droždí s cukrem, protože je to jednodušší, než výroba kvasu. Proto ten cukr v chlebu. Vzhledem k míře neznalostí, jaké jste v tomto svém příspěvku předvedl, velice pochybuji, že napsat Váš komentář dalo více práce, než napsat ten článek. Je-li článek absolutní odpad, pak Váš příspěvek je odněkud z kalového čerpadla v jímce odpadních vod. Nevíte vůbec nic, ale o to více se tváříte jako světaznalý borec.

Vašek Petr 11.12.2020

P.S.: i v droždí samotném je cukr, obvykle z řepné melasy, která je součástí výroby droždí, takže všude, kam dáváte droždí, spolu s ním dáváte i cukr, například i do té Vaší Šumavy... až tedy půjdete koupit svůj oblíbený chléb, uvědomte si, že i v něm je cukr

Martin Petr 11.12.2020

Ahoj Vašku,ten karamel se do pečiva rozhodně nedává,slengově se tak nazývá prěsladovaná pšenice nebo ječmen jemně mletý.Dodá pečivu barvu a vůni,s cukrem nemá nic společného M.

Vašek Petr 11.12.2020

Martine, děkuji za odpověď. Nevím, jestli se sladovní pšenici slangově říká karamel, ovšem karamel, skutečný karamel uváděný pod kódem E150, je zcela běžně používaný jako potravinářské barvivo, hojně používané v pekařských výrobcích, a to včetně chleba. Tady tedy musím oponovat. Jinak jemně mletý ječmen, sladovní pšenice, nebo také pražený ječmen či žito atd, jsou jen další přísady, které mohou být použity k dobarvení pečiva. V této části s Vámi souhlasím.

Martin Petr 11.12.2020

Dobrý večer Vašku,karamel s označením E150 jsem v chlebu konzumním ještě nezaznamenal,občas v tzv.rozpekanem pečivu,které šlo však v poslední době kvalitativně hodně nahoru.Co se týče konzumích chlebů složení pš.mouka a žit. mouka je cca65 na35%.Liší se od pekarny occa5procent dle příslušné receptury,barvit netřeba. Obsah popelovin v chlebových moukách je 0,01%,jedná se o téměř celozrnné pečivo. Co se týče cukru přidaného,používá se jako potrava pro kvasinky,které ho také v pohodě zkonzumují.Nejedná se o droždí! Zdravím M.

Petr Petr 11.12.2020

Děkuji Vašku za odpověd, dozvěděl jsem se z ní více než z článku. Nicméně, pokud jste takto tématu znalý, musíte uznat že vyznění článku je (máslo zdravé, margaríny špatné) minimálně zavádějící. Sekce o bílém chlebu je taky zavádějící, protože se zabývá pouze chlebem a úplně opomíjí rozdíly v kvalitě různých chlebů a jejich složení. Další sekce na tom nejsou o nic lépe (skutečně tavenému sýru chybí bílkoviny ?). Tyhle články nejsou neškodné tlachání, ale někdo je skutečně čte, bere vážně a řídí se jimi. Pokud je článek nekvalitní, může ho někdo špatně pochopit a špatná rada mu uškodit.

Martin Petr 11.12.2020

Vašku promiňte. Jedná se o 0,1%popelovin.Hezký večer M.

Vašek Petr 11.12.2020

Dobrý večer i Vám, Martine. Jakákoliv barviva, tedy i karamel, má samozřejmě smysl hledat pouze v potravinách, které má nějaký smysl dobarvovat (ať už pekařský či prodejní). Tedy ne v konzumní šumavě, ale spíše v celozrnných či toustových chlebech apod. S další poznámkou souhlasím, ale nechápu pointu - jaký má význam, že droždí nejsou jen kvasinky s cukrem, když konzumní chleba se vyrábí právě s použitím skutečného pekařského droždí a žitného kvasu? (což je mimochodem také důvod, proč se při průmyslové výrobě do běžného chleba nepřidává dodatečný cukr pro potřeby kvasinek - není už třeba).

Vašek Petr 11.12.2020

Jak jsem zmínil dříve, Petře, je to článek, nacházející se na webu o horoskopech. Pro rady ohledně stravování si sem chodí lidé, kteří si zrovna odskočili od kartářky a kvalita článků vždy a všude odpovídá kvalitě cílových čtenářů. To sice celou věc vysvětluje, ale určitě neospravedlňuje, v tom s Vámi souhlasím. Dramatická nezpůsobilost autorky je na článku silně patrná. Příklad - nutriční hodnotou tavených sýrů, na niž navíc odborníci nemají zdaleka tak jasný názor, jako ona, zcela přebíjí přítomnost nezdravých tavných solí. Na bílém chlebu ji obdobně zajímá prakticky pouze lepek atd.

Veru 11.12.2020

Pizzu jim 2 krat tydne a nemam s tim problem. Zdravá nebo ne, je to proste mnamka

Eva 11.12.2020

Z duše ji nenavidim

Milan 11.12.2020

Jak může někdo zmasakrovat vlastní žaludek něčím tak odporným, jako je piza. Každý odpadkový koš by jistě poskytl něco lepšího...

Robo Milan 13.12.2020

Tak si poslužte pane OdpadkoŽroute. :) Btw. *Pizza :) Nyní jsem vás pravěpodobně naučil víc, než co vás naučila vaše škola života :) lulw

Kristina 11.12.2020

pizzu si dělám sama, vlastní těsto dle receptu z knížky a ingredience dle chuti, nejíme to ale každý týden

Dani 11.12.2020

Mňam. :)

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat