Prostreno.cz

Borovice zlepšuje dýchání, imunitu i krásu

Stromy dorůstající do výšky až 100 metrů, které se jmenují stejně jako vesnička v okrese Mladá Boleslav? Borovice! Užívejte ji pro lepší dýchání, imunitu i svoji krásu!

Borovice. Ve skutečnosti se jedná o široký termín, který zahrnuje více než 170 různých druhů jehličnatých stromů, jež spadají do rodiny Pinaceae a rostou na většině území severní polokoule. Některé exempláře jsou přitom staré i tisíc let, přičemž za nejdéle „žijící“ borovici se považuje strom s „datem narození“ před čtyřmi a půl tisíci lety. Ten roste v Kalifornii.

Pokud jde o léčebné výhody, jehličí, kůra i pryskyřice borovic mají léčebné vlastnosti, stejně jako esenciální olej, který lze extrahovat. Nejvnitřnější kůra může být vysušena a konzumována a je ceněna pro svůj vysoký obsah živin, zatímco jehličí se využívají do tolik populárního čaje, jež má řadu užitečných vlastností. Obecně vzato je však tento druh stromu báječný od kořene do poslední jehličky. Jaké poskytuje zdravotní výhody?

Zvyšuje imunitu

Ať už konzumujete sušenou kůru borovic, nebo vypijete čaj z jehliček, máte přístup ke značnému množství vitaminu C. Ten je základním prvkem imunitního systému, protože stimuluje tvorbu bílých krvinek a vykazuje antioxidační vlastnosti, které pomáhají předcházet chronickým onemocněním.

Zlepšuje vizi zdraví

V borovicovém jehličí a kůře je také k mání vysoká hladina vitaminu A a různých karotenoidů. Ty v těle působí jako antioxidanty, jež chrání oči, brání rozvoji katarakty, zvyšují sílu vidění a zpomalují nástup makulární degenerace.

Pečuje o pokožku a vlasy

Vitamin A působí nejen na oči. Působí proti oxidativnímu stresu v pokožce, takže ji udržuje mladou a bez vrásek. Navíc snižuje výskyt skvrn, jizev i akné. Přítomné céčko zase pomáhá urychlovat proces hojení. Oba uvedené vitaminy dodávají bohatý lesk vlasům.

Chrání proti patogenům

Přirozené antiseptické vlastnosti čaje z borovicového jehličí jsou známé a hlavně účinné. A pozor, tenhle nápoj nemusíte jen pít. Stačí, když čaj necháte vychladnout. Pak se dá použít jako prací prostředek nebo složka pro přípravu léčivého oleje (jedná se o jednoduché mísení s nosným olejem). V případě druhé volby se směs aplikuje na pokožku, a to zejména na rány. Borovice brání infekcím nebo patogenům dostat se do organismu. (Když je čaj konzumován přímo, eliminuje mikroby v těle.)

Podporuje oběh

Organické sloučeniny v čaji z borovicového jehličí pomáhají zvýšit produkci červených krvinek, jež podporují okysličení orgánových systémů těla. Zároveň navyšují energetickou hladinu a zabraňují tvorbě anémie, která je velmi častým stavem charakterizovaným nevysvětlitelnou únavou, svalovými bolestmi a kognitivními poruchami.

Udržuje zdraví dýchacích cest

Jednou z nejběžnějších aplikací čaje z jehličí a kůry je léčba respiračních stavů. Borovice se často doporučuje na uklidnění zánětu dýchacích cest, zmírnění kašle a bolesti v krku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat