Prostreno.cz

Nejlepší léčivé byliny, které pomáhají proti kožním neduhům

Bylinky mají při správném použití terapeutické vlastnosti. Zvláště u mírných nebo chronických zdravotních problémů mohou být levnějším řešením bez vedlejších účinků. Které druhy se používají na kožní neduhy?

Bylinky se mohou pochlubit protizánětlivými, stimulujícími, antioxidačními, antibakteriálními, antivirovými a relaxačními vlastnostmi, které je činí použitelnými pro širokou škálu situací. Některé urychlují proces hojení a chrání před infekcemi, tudíž se báječně hodí pro kožní neduhy. Jaké druhy na tento seznam patří? Zde jsou některé z nich!

Řebříček

V případě pomalu se hojících ran použijte řebříček. Tato bylina má protizánětlivé vlastnosti a často ránu „spraví tak“, že nedojde k viditelnému zjizvení. Listy řebříčku se používají jako obklad, nebo mohou být rozemlety s jinými bylinkami a topicky aplikovány.

Ibišek

Kořen ibišku je plný hojivých antioxidantů a minerálů, což z něj činí vynikající prostředek pro léčbu ran. Kořen vylučuje typ slizu, který může pomoci snížit zánět a bojovat s infekcemi na místě „nehody“. Tato koncentrovaná dávka slizu z kořene se aplikuje v malém množství přímo na oblast poškrábání nebo řezu, aby se podpořilo rychlé hojení.

Arnika

Studie potvrdily, že i arnika napomáhá hojení ran po operaci a minimalizuje výskyt jizev z poranění. V tomto případě smíchejte jednu čajovou lžičku sušené bylinky v 1/2 šálku vody. Tím získáte velmi užitečný lék.

Heřmánek

Heřmánek je impozantním zdrojem antioxidantů, včetně silných flavonoidů, které pomáhají předcházet oxidačnímu stresu v kůži a zlepšovat jakékoliv zánětlivé stavy. Je také schopný zlepšit vzhled vrásek a jizev. A jak tuto bylinku používat? Pravidelně popíjejte heřmánkový čaj a v mezičase do něj namočte kus bavlněné látky. Obklad přiložte na zanícenou oblast.

Aloe vera

Aloe vera patří mezi bylinky známé po celém světě a je vysoce ceněna pro své zklidňující, protizánětlivé a analgetické vlastnosti, které chrání pokožku pře infekcí a působí proti zánětům způsobeným ekzémem nebo psoriázou. Hustý gel lze přitom nanést přímo na pokožku.

Levandule

Levandule toho tělu poskytuje opravdu hodně, například antimikrobiální a antioxidační účinky. Tato voňavá bylinka předchází zjizvení pokožky a zanechává ji zářící a mladistvou. Levandulový olej se běžně mísí s kosmetickými výrobky a květy levandule jsou často přidávány do koupele.

Čajovník

Jedna z nejsilnějších antivirotických, antibakteriálních, protiplísňových a protizánětlivých bylin na světě? To je tee trea, jež zklidňuje jakékoli podráždění nebo infekce pokožky. Několik kapek oleje z čajovníku se aplikuje přímo na kůži, pokud se ovšem zředí v nosném oleji.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat