Prostreno.cz

Potraviny, které prokazatelně zlepšují zdraví srdce

Nechcete, aby vám srdce jednoho dne vypovědělo službu? Podpořte jeho kondici zvýšeným příjmem cizrny, fazolí, lněných semínek, tučných ryb nebo špenátu. Tahle strava se nemine účinkem!

Odborníci, kteří vycházejí ze statistik, průzkumů i vlastních lékařských praxí, se netají názorem, že kardiovaskulární choroby patří jednoznačně k nejčastějším příčinám úmrtí 21. století. Přitom ke snížení pravděpodobnosti jejich vzniku prý stačí tak málo! Kromě toho, že bychom se všichni měli přestat zbytečně stresovat, ale spíš se věnovat pohybu a absolvovat preventivní kontroly, hodně zmůže i správný jídelníček. Co by v něm podle expertů přes srdeční záležitosti nemělo chybět?

Luštěniny není radno podceňovat

Ačkoli stále více lidí preferuje zdravý způsob života, luštěniny stále spadají do kategorie nejzatracovanějších přírodních darů. Není to paradox? Nezáleží na tom, zda vezmete na milost hrách, čočku, cizrnu nebo fazole, neboť všechny jmenované druhy vám nabídnou skutečně vysoký podíl vlákniny. Již několikrát se prokázalo, že tato cenná složka výživy značně přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, tudíž v jistém slova smyslu může zabránit infarktu a mrtvici. Dále nesmírně svědčí trávení, neboť zajišťuje pravidelné pohyby střev. Aby toho nebylo málo, rovněž podporuje úbytek tělesné hmotnosti.

Lněná semínka jako ideální doplněk stravy

Podle některých specialistů mohou tito drobní přátelé snížit riziko předčasného úmrtí. Tedy samozřejmě za předpokladu, že si je budete dopřávat denně. Ptáte se, co je na nich tak zvláštního? Především přítomnost kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je velice silný protizánětlivý prostředek bojující proti mnoha chorobám, včetně těch, o nichž právě hovoříme. Semínka jako taková mají projímavé účinky a normalizují krevní tlak, zatímco odstraňují nečistoty nahromaděné ve střevech. Nelze jim upřít ani to, že pomáhají při kožních problémech, migrénách nebo astmatu.

Tučné ryby? Těch se vůbec nebojte

Mořští živočichové, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, by do vaší kuchyně měli „připlavat“ dvakrát týdně. Tedy alespoň tak to sdělují závěry studie provedené Americkou kardiologickou asociací (American Heart Association). V nich byste se dočetli, že omega-3 mastné kyseliny nacházející se v tučných rybách zabraňují hromadění nežádoucího plaku v tepnách. A to se ve výsledku pochopitelně projeví jen pozitivně…

Nezapomínejte ani na špenát

Ke konzumaci špenátu nabádal už svalnatý hrdina Pepek námořník, a to zhruba od třicátých let minulého století, kdy se poprvé objevil na filmovém plátně. Víte ale i vy, proč je tahle listová zelenina tolik prospěšná? Kromě toho, že díky obsahu hořčíku pomáhá zachovávat optimální srdeční rytmus, také zlepšuje vidění, posiluje kosti a představuje prevenci zákeřné rakoviny. Vyzdvihnout musíme i to, že podporuje funkce štítné žlázy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat