Prostreno.cz

Nepřeháníte to s kávou? Signály jsou podrážděnost a bolest hlavy

Dáváte si další kafe? Být vámi, moc bychom to s ním nepřeháněli. Vždyť větší spotřeba kofeinu vám „přihraje“ bolesti hlavy, zatímco negativně ovlivní srdeční frekvenci. To ale není všechno, co se může stát!

Není žádnou novinkou, že káva je nejpoužívanějším stimulantem na světě. I vám černé zlato v únavové krizi tahá pomyslný trn z paty? Tak jistě, vždyť i menší množství tohoto nápoje zabrnká na správnou strunu centrálnímu nervovému systému, takže se rázem cítíte energicky. Ale kolikrát lze tímto způsobem obelstít pocit vyčerpání? Výsledky četných vědeckých průzkumů provedených mezi lety 2001 až 2015 prokázaly, že bezpečná konzumace kofeinu je přibližně 400 mg denně, což odpovídá čtyřem šálkům. Běžně jich pijete mnohem víc? Tak to se nedivte, že řešíte určité komplikace. Jaké?

Bolesti hlavy, kterých se jen těžko zbavíte

Zase jste si museli na ten příšerný „bolehlav“ vzít prášek? To je sice nemilé, nicméně za tuhle indispozici si bohužel můžete úplně sami. Tím, že to s kafem trochu přeháníte! Ze závěrů americké studie publikované v magazínu Journal of the American Medical Association (JAMA) jednoznačně vyplývá, že jedinci, kteří konzumují neadekvátní množství kofeinu, častěji trpí bolestmi hlavy. Je to proto, že tato látka ovlivňuje tok krve do mozku. Tedy alespoň podle odborníků!

Srdeční záležitosti, o něž fakt nestojíte

I jeden šálek aromatického životabudiče dokáže zvýšit srdeční frekvenci na 100 bpm (v klidovém režimu je to 60-80 úderů za minutu), přičemž může trvat i přes hodinu, než se všechno vrátí do normálu. Jestli máte ve zvyku dávat si dvě kávičky za sebou, musíme vás varovat. Další „porce“ ještě více zvýší už tak „poblázněnou“ akceleraci srdeční frekvence. Je jasné, že tohle může kardiovaskulární systém neblaze ovlivnit! Zejména tedy v případě, že to takhle „vedete“ delší dobu.

Podrážděnost a potíže s koncentrací

Experti se netají názorem, že káva podporuje mozkovou činnost, dobrou náladu, kreativitu i koncentraci. Má to však jednu podmínku. Jakmile vaše spotřeba přesáhne denní doporučované množství, výše popsané výhody voňavého nápoje mizí jako mávnutím kouzelného proutku. Nadměrné dávkování kromě toho, že způsobuje nervozitu a nesoustředěnost, nahrává také dehydrataci a žaludečním potížím. Tak pozor na to!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat