Prostreno.cz

Chůze pěšky je všelék zcela zdarma

Každý den půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu vám zajistí ostrý zrak a zvýší šanci, že vás nikdy nezasáhne infarkt myokardu. Mimochodem, skvěle se tak zbavíte stresu a tělesné křivky vám také poděkují.

V chytrých knihách bychom se dočetli, že chůze je druh mechanického pohybu využívající dolní končetiny, který umožňuje přemístění z jednoho místa do druhého, přičemž rychlost si chodec upravuje dle svého zdravotního stavu, terénu a motivace. Laicky lze říci zase to, že jde o „činnost“, nad kterou člověk dvakrát nepřemýšlí. Ale měl by! Vždyť časté procházky jsou vyloženě na lékařský předpis. Co s vámi takový pohodový špacír na čerstvém vzduchu vlastně provede?

Dobrá nálada a žádné splíny

Statistiky hovoří jasně, počet lidí žijících s úzkostmi se za poslední desetiletí vyšplhal o celou pětinu. Psychologové však neustále připomínají, že zaručenou prevencí splínů je pravidelná fyzická aktivita. Tak proč si k optimismu zkrátka nedojít pěkně po svých? Závěry americké studie provedené Harvardovou univerzitou sdělují, že i půlhodinová vycházka v mírném tempu významně snižuje úroveň hormonu kortizolu, který je strůjcem depresivních nálad. Pobyt v přírodě prý také spolehlivě zbavuje stresu a navozuje příjemné relaxační rozpoložení. Už se obouváte?

Lepší zrak. A to bez debat

Celé naše dětství jsme od rodičů i babiček slýchávali, že bychom měli jíst hodně mrkve, protože je dobrá na oči. Proti tomu se samozřejmě nedá nic namítat, nicméně nejen kořenová zelenina může vašemu zraku významně prospět. Už jste někdy slyšeli o tom, že i chůze je vlastně preventivním prostředkem proti nošení brýlí? Alespoň to si na základě četných výzkumů myslí američtí lékaři, kteří tvrdí, že právě ona uvolňuje nitrooční tlak, čímž se omezuje pravděpodobnost rozvoje glaukomu neboli zeleného zákalu.

Blaho pro srdce, které nezůstane bez odezvy

Když už jsme u těch „pěších pozitiv“, nelze nezmínit, že takový pravidelný pochod vás může ochránit i před infarktem myokardu, který patří mezi časté příčiny úmrtí. „Cokoli, co zvyšuje srdeční frekvenci a zlepšuje krevní oběh, je skvělé cvičení pro vaše srdce i oběhový systém. Denními procházkami tak můžete udržet svůj vysoký krevní tlak pod kontrolou, takže riziko mrtvice klesá až o 30 procent,“ pochvaluje si účinky kroků britský osobní trenér Stuart Amory. Fitness guru zároveň dodává, že zmíněná „disciplína“ rovněž snižuje škodlivý cholesterol, zabraňuje vzniku zánětů a posiluje kosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat