Prostreno.cz

Překvapivé výhody ketogenní diety

Že vás redukce váhy připraví jen o nadbytečná kila? Ale kdeže! Pokud zvolíte keto dietu, můžete zároveň snížit hladinu cholesterolu i pravděpodobnost syndromu polycystických ovarií. A co to udělá s vaší vizáží? Tohle jsou fakta!

Ketogenní dieta rozdělila svět na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ji jako fitness fígl vychvalují do nebes, zatímco druzí namítají, že jídelníček založený na nízkém přijmu sacharidů, ve kterém není nouze o bílkoviny a tuky, hubnutí naopak ztěžuje. Ať už se právě vy přikláníte k čemukoli, pravdou je, že tenhle způsob stravování vychází z ověřeného faktu – jakmile tělo postrádá krevní cukr, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob, což je stav nazývaný ketóza. Ten má podle všeho i hodně nečekané „vedlejší účinky“, jež jsou jenom vítané.

Menší pravděpodobnost PCOS

Ze statistik jasně vyplývá, že syndrom polycystických ovarií postihuje až 20 % žen v reprodukčním věku, přičemž je považován za nejčastější příčinu nejen neplodnosti, ale i nepravidelné menstruace či nadměrného ochlupení. Existuje tu nějaká spolehlivá prevence? Zřejmě ano. Závěry četných vědeckých výzkumů totiž naznačují, že výživa založená na omezeném příjmu sacharidů, což ta ketogenní jednoznačně je, významně přispívá k menšímu riziku zmíněného syndromu.

Hezčí vzhled a delší mládí

To, že se bez výčitek vzdáte cukrů a nahradíte je proteiny a zdravými tuky, přináší kromě štíhlejších křivek i větší sebevědomí plynoucí z vylepšeného zevnějšku. Jak je to možné?

„Sacharidy nesouvisejí jen s nadváhou, neboť mají co dočinění i s negativními změnami vizáže. Jejich molekuly se zachycují k vláknům buněk uvnitř pokožky. Nevyhnutelným výsledkem je pak rychlejší tvorba vrásek, vznik tmavých kruhů pod očima i rozšířené póry,“ vysvětluje americká dermatoložka Susan Stuart.

Blaho pro srdce? Ano, to také

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že vysoký krevní tlak nebo cholesterol má „prsty“ ve 13 % předčasných úmrtí. Pokud se ptáte, jak se této hrozbě dá vyhnout, odpovědí je prý „keto jídlo“, jež pravděpodobnost jmenovaných nešvarů podstatně omezuje, neboť vede k redukci krevních triglyceridů (tukové molekuly nalézající se v obíhající krvi). Tedy alespoň tak praví odborníci! A co si budeme povídat, ani tenhle bonus vůbec nezní marně…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat