Prostreno.cz

Zajděte si do sauny pro zdravé srdce, psychiku i vzhled

Přemýšlíte, jak se v momentálním počasí co nejlépe zahřát? Navštivte saunu, díky které zabojujete i proti vráskám! Vlhké teplo také podstatně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a tlumí migrénu.

Sauna je druhem termoterapie, tedy léčebné metody využívající příznivé účinky mírného přehřátí tkání nebo celého organismu. Věřili byste tomu, že první zmínky o vyhřívané místnosti, do níž si lidé chodili odpočinout a popovídat, pochází z 11. a 12. století? O pár desítek let později mělo svou veřejnou saunu téměř každé městečko v Evropě. V parních lázních svého času probíhaly dokonce i porody, neboť v nich bylo čisto a útulno. Jak se k saunování stavíte vy? Poznejte jeho famózní výhody, jež vás nemohou minout!

Zdravé srdce, které bije jako zvon

Chcete se vyhnout problémům se srdcem? Pak své tělo prostřednictvím sauny „ohřívejte“ pravidelně. Tak nějak lze ve stručnosti citovat závěr třicetileté finské studie uskutečněné na Univerzitě Eastern Finland. Z průzkumu, do něhož bylo zahrnuto celkem 2300 jedinců, vyplynulo, že ti, kteří si tuto kúru dopřávali alespoň dvakrát týdně, vykazovali o 25 % nižší riziko kardiovaskulárních chorob. Klíč k tak skvělým účinkům podle tamních odborníků spočívá v teplotě mezi 80 a 100 stupni Celsia, i suchém vzduchu, jehož vlhkost se pohybuje mezi 10 a 20 %. Mimochodem, toto prostředí také přispívá k léčbě respiračních potíží a mírní astma.

Žádný stres a kvalitní spánek

Horký relax“ má hodně příznivý vliv i na lidskou psychiku. Již několik výzkumů potvrdilo, že uvolňuje a odlehčuje napětí, zatímco zmenšuje úzkost a celkově povzbuzuje. Při této proceduře se budete cítit spokojenější, jelikož se v jejím průběhu vyplavuje hormon štěstí zvaný endorfin. Rovněž je prokázáno, že zlepšuje spánek a odstraňuje migrénové bolesti. Kam se hrabou prášky… Necháte si takový optimistický výhled líbit i vy?

Mladistvý vzhled a hezčí vlasy

Návštěva parní lázně funguje i jako báječná kosmetika, kterou ocení zejména ženy. Vlhké teplo totiž rozšiřuje cévy i póry, přičemž zvyšuje absorpci kyslíku. Veškeré nečistoty a toxiny jsou pak odbourávány ven z těla, čímž se kůže zjemňuje. Zmíněná terapie platí i za prostředek oddalující stárnutí, neboť zlepšuje krevní oběh. Zvýšeným prokrvením se zároveň posilují vlasové kořínky – to zase prospěje celkové kvalitě hřívy. Multifunkční zlepšovák, nemyslíte?

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262976/, https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat