Prostreno.cz

Pohybové aktivity pro odbourání stresu

Doba příjemným situacím moc nepřeje, není se moc na co těšit. Jsmt často pod tlakem, jak v práci, tak i s dětmi doma, což se negativně projevuje na vaší soustředěnosti, paměti i imunitě. Zlikvidujte dvě mouchy jednou ranou a napravte situaci jógou. Zkusit však můžete i taiči nebo pomalejší běh!

Stres? Tak ten má hodně dlouhé „prsty“. Vždyť hormony, které se při něm uvolňují, si odborníci dávají do souvislosti se zvýšenou tělesnou hmotností, srdečními chorobami, nespavostí nebo depresemi. Dlouhodobě vypjaté nervy způsobují i bolesti hlavy, oslabují imunitní systém, potlačují funkce trávicího i reprodukčního systému, zhoršují paměť a škodí koncentraci. Jak se proti stresu bránit? Zkuste ho z mysli vyhnat pohybem! Obzvláště vhodné jsou tyto aktivity!

Jóga jako harmonizátor. Všeho

Pokud jde o to, jak udržet stres na uzdě, jako první se nabízí jóga. Když na toto téma američtí psychologové provedli rozsáhlou studii, zjistili, že jedinci, kteří ji provozují pravidelně, jsou mnohem odolnější vůči nervozitě, úzkostem, zlosti i neurotickým příznakům. Tedy alespoň oproti těm, co polehávají na gauči a stěžují si na všechno možné i nemožné. Zkusíte tímto „sportem“ obnovit svou duševní rovnováhu i vy? Minimálně za pokus to určitě stojí.

Seznamte se s taiči. Nebudete litovat

Tai-či, čínským názvem pak tchaj-ťi čchüan, je starodávné bojové umění, které se původně cvičilo v taoistických klášterních komunitách. Už v dobách dávno minulých bylo považováno za prostředek k upevnění zdraví i zklidnění psychiky. A moderní věda jenom souhlasí! V nejedné výzkumné zprávě se totiž uvádí, že tato činnost zbavuje podrážděnosti, přičemž je efektivní také v oblasti prevence a rekonvalescence kardiovaskulárních chorob. Zároveň pozitivně ovlivňuje činnost mozku a příznivý vliv má i na svalový systém.

Běh jako zaručená vzpruha

Ani jedna ze zmíněných variant vás nikterak nenadchla? Pak se jděte proběhnout. Co na tom, že venku je chladněji? V takových podmínkách se naopak sportuje dobře! Odměnou za vaši statečnost budou nejen spálené kalorie, ale i lepší duševní rozpoložení. Nedávný výzkum, jehož poznatky byly publikovány v magazínu Journal of Psychiatry & Neuroscience, naznačuje, že běhání tlumí stres, zkvalitňuje spánek a zlepšuje kognitivní funkce. Dobré je, že k čerpání těchto účinků nemusíte lámat světové rekordy v rychlosti, vystačíte si i s pomalejším klusem. Tak na co ještě čekáte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat