Prostreno.cz

Potraviny, které vás učiní chytřejší. A nestojí tolik

Lámete si hlavu s tím, co dneska nakoupit? Doporučujeme tučné ryby nebo mořské řasy, které nakopnou výkon mozku jako nic jiného. Ovšem i po troše vlašských ořechů a vajíčku vám to bude myslet jako Einsteinovi!

Odborníci se nijak netají názorem, že mozku neuvěřitelně prospívá dostatek kvalitního odpočinku a pravidelný sport. Zároveň připouští, že funkce tohoto orgánu náramně „pozvednou“ také určité potraviny, jejichž pravidelná konzumace se nemine účinkem. Chcete jejich seznam? No prosím, tady ho máte. Tyhle přírodní dary prý zlepšují koncentraci a paměť, zatímco povzbuzují tvořivost, učení i samotné myšlení!

Vejce, respektive jeho žloutek

Je pravdou, že pěknou řádku let se o „dárečcích z kurníku“ povídalo, že kvůli vysokému obsahu cholesterolu jsou takřka zdraví škodlivé. To už ale neplatí, neboť teď je experti doporučují s tím, že poskytují prevenci před rakovinou, předchází šerosleposti a zpomalují stárnutí. To ještě není všechno, jelikož pod jejich skořápkou se ukrývá poctivá dávka cholinu. Tato látka, jež patří mezi vitaminy skupiny B, je naprosto klíčová pro tvorbu krátkodobé a dlouhodobé paměti.

Vlašské ořechy jako zaručený doping

O tom, že „vlašáky“ svedou s člověkem učiněné divy, se v odborných kruzích vedou živé diskuze. Závěry amerického průzkumu publikované v magazínu BMC Medicine informují o tom, že jedinci, kteří si jejich malé množství dávají denně, se zpravidla dožívají vyššího věku. Tím ovšem benefity těchto plodů teprve začínají. Kombinace obsažených antioxidantů a omega-3 mastných kyselin pořádně nakopne kreativitu, uvažování a poznávání a také pomůže při uchovávání informací.

Ryby jako mokré dobrodiní

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, také nabízí neskromný podíl zmíněných omega-3 mastných kyselin s protizánětlivým účinkem. Jak často je jíte vy? Poznatky studie uveřejněné v magazínu American Journal of Clinical Nutrition informují o tom, že právě tyto kyseliny hrají klíčovou roli v mentálním zdraví. Stejně spolehlivě však regulují škodlivý cholesterol, zlepšují kondici kardiovaskulárního systému a urychlují úbytek tělesné hmotnosti.

I mořské řasy platí za bezva výživu

„Mokré“ řasy jsou velice populární zejména v Koreji, v některých částech Číny a také v Japonsku, kde tvoří základní složkou tradičního pokrmu zvaného dashi (instantní rybí vývar). Tato „mořská zelenina“ je nabitá vitaminy, minerály a dalšími prospěšnými živinami, takže pokud si najde cestu i na váš stůl, můžete z ní těžit nemalé výhody. Mezi ně patří například posílení mozkových funkcí, silnější imunita i bezproblémový „provoz“ štítné žlázy. Dáte si tedy říct?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat