Prostreno.cz

Potraviny, které mají na tělo detoxikační účinky

Rádi byste zlepšili svou obranyschopnost a ještě shodili nadbytečná kila? Pak vám „úklid“, který z vašeho těla vyžene odpadní látky, může jenom prospět. Dopřejte si tedy rajčatový salát a navyšte spotřebu citronu, celeru a ananasu!

Blížící se jaro přeje očistným kúrám všeho druhu. Proč právě v tomto období mnozí volají po detoxu? Tento druh „úklidu“ pomáhá odstranit nahromaděné škodlivé látky, což prospěje nejen imunitě, ale samozřejmě také celkové kondici. Kdekdo tak činí i z důvodu hubnutí, neboť nečistoty v útrobách narušují správné vstřebávání tuků. Zní vám to dobře, jenže absolutně netušíte, jak se něco takového provádí? Zkuste to chutně a jednoduše, tedy jídlem! Které potraviny nekompromisně vykáží škodliviny z vašeho systému?

Rajčata, s těmi vůbec nešetřete

Na rajská jablíčka se poslední dobou pěje samá chvála. Divíte se? Obsahují spoustu antioxidantů, z nichž jeden konkrétní se v medicínském oboru těší značné pozornosti. Jmenuje se lykopen a díky němu mají šťavnaté plody svou typickou barvu. Jeho posláním je také ochrana buněk před škodlivými radikály a detoxikace organismu. Sluší se zmínit, že lykopen rovněž posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu, zatímco předchází krevním sraženinám.

Citron, ten se vážně nezdá

Převážná většina lidí má plody citronovníku úzce spojené s nachlazením a šálkem horkého čaje. Některé v jejich souvislosti možná napadne ještě vyhraný boj s vodním kamenem, neutralizace nežádoucích zápachů či větší lesk umytých oken. Je to ale všechno, co kyselý parťák dokáže? Tak to ani náhodou, neboť právě on je považován za hodně účinný očistný prostředek, přičemž prospěje zejména žlučníku, játrům a zažívacímu systému. Je to proto, že vykazuje vysoký podíl zmíněných antioxidantů a hlavně vitaminu C.

Celer, podceňovaný zázrak

Celer moc dobře znali již staří Egypťané, což potvrzují historické prameny, které uvádí, že pro tento národ byl symbolem zla, smutku a truchlení. Moderní věda v něm však vidí vzácnou a prospěšnou zeleninu s blahodárnými účinky, jejíž konzumace může přinést jenom pozitiva. Která konkrétně? Tento zázrak typické vůně i chuti je schopen eliminovat toxiny a další odpadní látky. Navíc má silné diuretické vlastnosti, tudíž může být spásou v případě retence neboli zadržování tekutin.

Další detoxikační potraviny, na kterých si smlsnete

Pokud vás uvedené přírodní dary ani za mák nelákají, měli byste vědět, že vaše útroby mohou pročistit také jablka, borůvky, chřest, cibule a artyčoky. Stejnou schopností se chlubí také petržel, ananas nebo česnek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat