Prostreno.cz

Fialová medicína proti úzkosti

Máte rádi borůvky? Aktuální období těm čerstvým samozřejmě nepřeje, ale to neznamená, že si je nemůžete dopřát v sušené verzi. Každé sousto téhle dobroty prospěje vašemu kardiovaskulárnímu systému a ještě vás vizuálně omladí!

O borůvkách se často mluví v souvislosti se zlepšením duševního rozpoložení. Také jste slyšeli o tom, že fialová „medicína“ tlumí příznaky depresí a úzkostných stavů? To je bezpochyby pravda, nicméně bylo by nefér tvrdit, že tím prospěšnost lahodných bobulek končí. Kromě toho, že fungují jako antibiotikum, chrání před infekcemi a mírní žaludeční nevolnosti, významně omezují i riziko srdečních infarktů. Jako opravdu!

Lék, na který se dlouho čekalo?

Univerzita ve východní Anglii nedávno provedla zajímavou studii, jejíž poznatky nenechávají chladným nikoho, kdo chce mít své „srdeční záležitosti“ v naprostém pořádku. Tamní vědci do svého dvacetiletého výzkumu zahrnuli celkem 100 tisíc jedinců ve věku od 25 do 42 let. Zúčastnění pak formou dotazníku odpovídali na otázky týkající se stravování, míry fyzického pohybu, konzumace kofeinu, rodinné anamnézy i náklonosti k alkoholu. Experti se však hodně zajímali i o zdraví jejich kardiovaskulárního systému, přičemž se vyptávali také na to, zda respondenti jedí borůvky.

Dobrota s nespornými výhodami

Zmíněné plody totiž vykazují vysoký podíl velice silných antioxidantů zvaných antokyany, jež jsou odpovědné za jejich fialové zbarvení. O těchto látkách je známo, že hodně převyšují nad schopnostmi ostatních antioxidačních kolegů. Prý jsou natolik silné, že volné radikály zlikvidují ještě dřív, než začnou narušovat tělesné buňky, čímž se násobí ochrana před kardiovaskulárními chorobami.

Potvrdily to zdravotní testy monitorovaných adeptů, ze kterých vyplynulo, že jedlíci borůvek mají snížené riziko srdečních záchvatů o celou třetinu. Tedy alespoň tak to uvádí angličtí specialisté! Mimochodem, „užívání“ antokyanů má podle nich i další pozitiva. Konkrétně jde o prevenci rakoviny, podporu jaterních funkcí, útlum jakýchkoli bolestí a zpomalení biologického stárnutí. To ale vůbec nezní špatně…

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat