Prostreno.cz

Co možná nevíte o oblíbeném kokosovém cukru

Patříte k těm, kdo si „život rádi osladí“? Pak to zkuste cukrem, který se získává z květů kokosových palem. Ten má nízký glykemický index a pomůže při normalizaci krevního tlaku. Dodá také energii a zvýší ochranu před nachlazením!

Také máte pocit, že poslední roky vládne malé kokosové šílenství? Z těchto exotických ořechů už se používá olej, mléko, voda nebo bezlepková mouka, která je stále oblíbenější. Jenže tím nabídka „tropického sortimentu“ ještě nekončí, neboť z nektarů květů kokosových palem se vyrábí i cukr. Měli byste s ním sladit i vy? Poznejte jeho zajímavá pozitiva, která vás možná přimějí dát mu šanci!

Podpora trávení, která přijde vhod

Zmíněné sladidlo je unikátní tím, že nabízí vzácnou látku zvanou inulin. Ta v tlustém střevě funguje jako zdroj živin pro mikroorganismy a přátelské bakterie, čímž pro ně vytváří ideální životní prostředí. Takže ano, ochucovadlo z palmy je vlastně účinným probiotikem, jež zlepšuje proces trávení. A to není špatná „funkce“!

Nízký glykemický index ocení hlavně diabetici

Čistě pro srovnání, glykemický index bílého rafinovaného cukru je 70. Med má podle lékařů „na triku“ číslo 90. Hodnota kokosového cukru se ale pohybuje kolem 30, proto je jako jeden z mála vhodný i pro diabetiky. Jistě ho však ocení i jedinci, kteří se nějakým způsobem snaží zredukovat svoji váhu.

Posílení imunity. To by člověk nečekal

Existují hned dva důvody, proč produkt, jehož domovinou je Indonésie, pomáhá snížit riziko viróz, chřipky a dalších nepříjemných patálií. Vykazuje poměrně velké množství antioxidantů, které zabraňují oxidačnímu stresu – největšímu nepříteli silné imunity. Dále se v něm nachází hojně vitaminu C, což je posilovač obranyschopnosti „jako malovaný“.

Lepší tlak i dávka energie

Odborníci se netají ani tím, že v uvedeném sladidle se kromě železa a zinku vyskytuje také draslík. Právě tento minerál je asi nejčastěji spojován s regulací arteriální hypertenze, s níž má potíže stále více lidí. Dostatek draslíku ovšem zabraňuje i únavě, svalovým křečím a nadýmání. Samozřejmě nikdo neříká, že byste kokosový cukr měli konzumovat po kilech, nicméně když už sladit, proč ne alespoň nějakou „zdravější“ variantou. Nebo to vidíte jinak?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat