Prostreno.cz

Kombinace medu a sezamových semen dokáže divy se zdravím

Nechcete si v pohodlí domova připravit léčivo, které posiluje imunitu, reguluje krevní tlak, prospívá trávení a urychluje metabolismus? Zároveň chrání před rakovinou a dodává energii. Ano, tohle všechno umí med smíchaný se sezamem!

Máte doma med a sezamová semínka? Možná vás nikdy ani nenapadalo tyto dvě potraviny kombinovat, nicméně v dávných dobách to tak lidé praktikovali běžně. Kdysi se totiž věřilo, že spojením obou „ingrediencí“ vzniká účinný prostředek, který posiluje zdraví, přičemž ženám zlepšuje reprodukční funkce. A víte, co? Moderní věda blahodárné účinky dané směsi nevyvrací, ale potvrzuje! Jak tento medikament působí?

Sezam jako všestranný léčitel

Pojďme se nejprve podívat na vlastnosti semínek. Chlubí se totiž famózním nutričním profilem! Obsahují poměrně dost vlákniny a bílkovin. Nechybí v nich ani kyselina listová a omega-3 mastné kyseliny, které nabízejí poctivou dávku vitaminů skupiny B. Platí také za bohatý zdroj vápníku, železa, hořčíku, mědi, draslíku, fosforu, manganu, selenu a zinku. Sezam má pozitivní vliv na srdce, cévy, krevní tlak i cholesterol. Prospívá trávení, nervovému systému a jaterním funkcím.

Poznatky četných studií se shodují v tom, že pravidelná konzumace této potraviny podporuje tvorbu kostní tkáně, posiluje obranyschopnost a urychluje metabolismus. Hodně se však mluví i o prevenci rakoviny, zvýšené ochraně před kardiovaskulárními chorobami nebo pomoci při detoxikaci organismu.

I med dokáže velké věci

Nejstarší ochucovadlo v dějinách má také svá pozitiva, neboť bojuje proti nachlazení a tlumí příznaky sezonní alergie. Američtí lékaři se navíc domnívají, že vysoký podíl jeho antioxidantů zabraňuje buněčnému poškození mozku, zatímco zlepšuje paměť a ostatní kognitivní funkce. Tradiční ochucovadlo také zvyšuje energetickou hodnotu, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a zabraňuje zánětům. Málokdo tuší, že med v sobě ukrývá látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. Nelze opomenout, že produkt včel ke všemu zahání nespavost a léčí chudokrevnost. A teď si představte, že úžasné vlastnosti obou uvedených pokladů spojíte dohromady.

Mix všeho dobrého? Přesně tak!

Samozřejmě, že existuje mnoho receptů, které volají buď po jenom či druhém. Proč si ale nepřipravit větší zásoby takhle prospěšné „medicíny“? Smíchejte semínka s medem ve stejném poměru a získanou směs uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě. Každé ráno si dejte lžičku, vaše zdraví to může „pohladit“ jen příznivě!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat