Prostreno.cz

Nečekané účinky hudby: Tlumí bolest a zvyšuje výkonnost

Ačkoli se říká, že ticho léčí, občas vašim uším dopřejte i „něco od podlahy“. Přesně tak se dá zmírnit migréna a normalizovat krevní tlak. Ale pozor, libozvučné tóny také zlepšují náladu a podporují kreativní myšlení!

Kdy jste si naposledy pustili svou oblíbenou písničku – čistě jen tak pro radost? Pokud už si ani nepamatujete, je nejvyšší čas to napravit. Poslech hudby má tak fantastické vedlejší účinky, že by byl hřích je patřičně nevyužít! Co všechno organizovaný systém zvuků dokáže, bez ohledu na žánr i hlasitost?

Neobvyklý, byť účinný prášek na bolest

Existuje tolik příčin chronické bolesti, od artritidy a revmatismus až po migrénu, záněty či dlouhodobý stres. Jenže vážně se v takových případech člověk musí spoléhat výhradně na prášky z lékárny, o jejichž vedlejších účincích se vůbec nemluví v dobrém? Naštěstí jsou i jiná řešení. A hudba je jedním z nich! Podle názoru amerických vědců dokáže „muzika“ tlumit nejrůznější bolesti, přičemž funguje už po několika málo minutách naslouchání. Oproti farmaceutickým medikamentům také není návyková.

Lepší výkonnost, co při tréninku přijde vhod

Závěry studie provedené na liverpoolské instituci Research Institute for Sport and Exercise Science jistě přivítá každý, komu pohyb není cizí. Vyplývá z nich totiž, že sportovci, kteří netrénují v tichu, podávají výrazně lepší výkony. Prokázal to pokus, během něhož odborníci zkoumali „fyzičku“ cyklistů. Jedinci, kteří brázdili trať se sluchátky na uších, urazili mnohem delší vzdálenost než jejich kolegové, co takový „doping“ nevyužili. Tak to mluví asi za vše.

Záruka kreativity a soustředěnosti? Může být

V práci jste jako bez života? Nápad na novou kampaň ne a ne přijít? Pak vám vřele doporučujeme postavit do kanceláře rádio. Americký výzkum, jehož poznatky byly publikovány v magazínu Psychological Reports, naznačuje, že pokud je člověk vystaven jemu příjemným rytmům, lépe se koncentruje a bývá tvořivější. Také mu prý nechybí optimismus, jelikož poslech hudby pozitivně ovlivňuje hladinu neurotransmiteru dopaminu, který úzce souvisí s pocity štěstí a radosti.

Nižší tlak rovná se srdce v bezpečí

Jak již bylo zmíněno výše, ať už si zapnete cokoli, příznivě to ovlivní vaši náladu, což sníží i hladinu stresových hormonů. Tím se vám normalizuje také krevní tlak, takže omezíte riziko srdečních onemocnění. Takhle to alespoň sděluje finální analýza průzkumu, jenž byl zveřejněn v mezinárodním časopise zaměřeném na kardiologii. Čím tedy „nakrmíte“ ucho? Už to víte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat