Prostreno.cz

Vyžeňte negativní myšlenky z hlavy. Pomůže les a horká sprcha

Máte náladu pod psa? V tom případě vklouzněte do pohodlného oblečení a vyrazte na procházku do přírody. Mezi zelení vás chmury rychle přejdou! Stejně blahodárně působí na psychiku i konzumace batátů nebo teplá voda.

Na světě je spousta lidí, kteří se neustále usmívají. A dělají jen dobře! Podle odborníků totiž optimisté žijí delší a kvalitnější život. Také se prý snáze léčí z různých onemocnění a mnohem lépe se jim spí. Ptáte se, jak se špatné nálady efektivně zbavit, když máte „den blbec“ a naprosto nic se vám nedaří? Zkuste to třeba tohle!

Horká sprcha jako první pomoc

To by člověk nevěřil, co udělá chvilka v koupelně! Podle poznatků americké studie uskutečněné na Univerzitě Virginia Commonwealth sprchování teplou vodou pozitivně působí na část mozku, jež řídí produkci stresových hormonů. Jde tedy o efektivní způsob, jak se poměrně rychle hodit do pohody! Tenhle „mokrý rituál“ vám také uvolní napjaté svaly, což ke stavu relaxačního rozpoložení jenom přispěje.

Dejte si pár batátů, nebudete litovat

Kdy jste si naposledy dopřáli porci sladkých brambor? Je nejvyšší čas to zopakovat, ať už to bylo kdykoli. Batátům rozhodně nelze odepřít, že platí za bohatý zdroj vitaminu B6 neboli pyridoxinu. Ten hraje podstatnou roli při „výrobě“ serotoninu, tedy hormonu štěstí. Uvedenou živinu ovšem oceníte i z jiných důvodů, neboť přispívá k tvorbě nových červených krvinek, podporuje trávení a zlepšuje kvalitu pokožky.

Čaj jako medikament. Hlavně ten zelený

Zelený čaj se může pochlubit působivými přínosy, mezi které patří například urychlení metabolismu či léčba akné. V jeho souvislosti se mluví také o sníženém riziku kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku nebo některých typů rakoviny. Jenže pozor, životabudič s dlouhou tradicí příznivě ovlivňuje i lidskou psychiku! Prokázal to jistý britský průzkum, jehož závěry sdělují, že konzumenti pěti šálků denně jsou méně náchylní k úzkostným stavům.

Jděte se projít. Nejlépe do lesa

Není novinkou, že příroda „funguje“ silně uklidňujícím dojmem, pro což existuje mnoho vědecky podložených důkazů. Jeden za všechny? Japonští experti v rámci své studie vyslali na půl hodiny 20 dobrovolníků do zalesněné oblasti, přičemž stejný počet jedinců zamířil do centra města. Při analýze poznatků vyšlo najevo, že ti, kteří pobyli v přírodě, byli spokojenější a duševně odpočatější. Tedy oproti těm, co se vrátili z rušné „civilizace“. Stačí vám to jako motivace?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat