Prostreno.cz

Jak se zbavit zánětu: Klíčem je správná strava, spánek a cvičení

Přestože zánět je naším spojencem, v určitých případech může i škodit. Co si potom počít? Doporučovaná je konzumace pálivých papriček, ananasu a tučných ryb. V zájmu úspěšné léčby je třeba se také zapotit!

Všeho moc škodí? Ano, přesně tak by se dala okomentovat situace kolem zánětu. Ten je sice nutnou součástí léčebného mechanismu těla, ovšem když trvá až příliš dlouho, dobře to není. Jakmile totiž přeroste v chronickou záležitost, značně se zvyšuje riziko cukrovky, obezity, infekcí, kardiovaskulárních chorob, rakoviny a depresí. Tedy alespoň takhle to uvádějí odborníci s tím, že pacienta mnohdy trápí i bolesti kloubů a nepříjemné migrény. Dá se proti téhle patálii nějak zabojovat? Naštěstí ano…

Strava jako alfa i omega zdraví

Jídlem ke zmírnění obtíží? Přesně tak. Koneckonců, ani lékaři se nijak netají tím, že seznam protizánětlivých potravin je pořádně dlouhý, takže je vážně z čeho vybírat. Patří na něj kupříkladu chilli papričky, ananas, lněná semínka, tučné ryby, špenát, kapusta, brokolice nebo ořechy. Ve váš prospěch ovšem zapůsobí také kurkuma, skořice, rajčata, zázvor, česnek či bylinky, jmenovitě pak máta, eukalyptus a pampeliška s přesličkou.

Nevyhýbejte se pohybu. Za žádnou cenu

To, že absence sportu nepřináší absolutně nic dobrého, je všeobecně známý fakt. Ještě pořád vám k pravidelné fyzické aktivitě chybí patřičná motivace? Pak byste měli vědět, že čím častěji se zpotíte, tím větší máte naději, že zmíněnou svízel porazíte. Naznačují to i závěry jisté americké studie, do níž její autoři zahrnuli 4 tisíce dobrovolníků. Finální analýza, ke které došlo po deseti letech monitorování životního stylu respondentů, následně prokázala zajímavá fakta. Podle ní lidé, kteří týdně cvičí kolem 150 minut, vykazují snížené riziko zánětů o 15 %.

Nepodceňujte spánek. Pro vlastní dobro

Asi není třeba zmiňovat, že kvalitní odpočinek je klíčový pro naši celkovou existenci. Ostatně, neříkejte, že jste doporučení ohledně osmi prospaných hodin neslyšeli za svůj život minimálně stokrát. Dodržujete ho? Tak samozřejmě, že nechtěné ponocování se občas „poštěstí“ každému. V případě, že se však syndrom noční sovy stává standardním stavem, se zánětu jen tak nezbavíte. Poznatky četných výzkumů se shodují v tom, že dlouhodobá spánková deprivace podstatně zhoršuje šance na jeho úspěšnou léčbu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat