Prostreno.cz

Jak si udržet energii pro cvičení: Kouzlete se sacharidy

Energie, kterou potřebujeme pro život a cvičení, pochází z potravin a tekutin. Přijímané živiny jsou pak široce rozdělovány na tuky, bílkoviny a sacharidy. Co z toho potřebujete a jak se díky potravinám dá posílit fyzický výkon?

Tělo ke svému fungování potřebuje tuky, bílkoviny i sacharidy. Poslední jmenovaná položka přitom hraje obzvláště důležitou roli, protože poskytuje rychlou energii pro cvičení. Sacharidy, které se nacházejí v potravinách, jako jsou zrna, ovoce, zelenina, fazole a mléčné výrobky, jsou oblíbeným zdrojem síly, ale to není jejich jediná role. Zajišťují také duševní ostrost a pomáhají metabolismu přeměňovat tuk na energii. Potřebujete-li pro cvičení trochu nakopnout, poskytnou vám potřebnou oporu!

Uhlohydrátová aktivita

Komplexní sacharidy jsou účinným zdrojem energie, který snižuje svalové kontrakce. Jakmile jsou rozloženy na menší cukry (glukózu, fruktózu a galaktózu), mohou být okamžitě využity pro jednotlivé úkoly. Jakákoli nepoužitá glukóza je převedena na glykogen a uložena ve svalech a játrech pro budoucí použití.

Mimochodem, glykogen je nejčastěji používaným zdrojem energie pro krátké, intenzivní cvičení, jako je třeba sprint nebo vzpírání. Protože je uložen ve svalech, bývá okamžitě přístupný. Během aktivity se uskladněný glykogen převede zpět na glukózu a přemění se v palivo pro tělo. Je to tedy typický zdroj energie pro první minuty sportu.

Případné zdroje síly a energie

Ovšem pozor, i během vytrvalostního cvičení může glykogen „rozbít“ tuky do něčeho, co mohou svaly zužitkovat pro své fungování. Obecně tak platí, že pokud jste někdy během cvičení pocítili nízkou energii, nebo vás opustilo nadšení, je to pravděpodobně proto, že nepřijímáte dostatek sacharidů, které se kromě jiného starají o duševní rovnováhu a klid při vytrvalostních sportech. Jsou tedy naprosto nezbytné. Odkud byste je měli čerpat?

Sacharidy mohou být rozděleny do dvou typů. Ty jednoduché jsou absorbovány a přeměněny velmi rychle a poskytují bleskový zdroj energie. Zatímco některé z nich se přirozeně vyskytují v mléce a ovoci, většina jednoduchých sacharidů se přidává do potravin, jako je kukuřičný sirup nebo koncentrace ovocných šťáv. Nutno však podotknout, že i sportovní nápoje a oslazené ovocné šťávy jsou rychlými zdroji jednoduchých sacharidů.

Trik pro ty nejlepší sportovní výkony

Druhým typem jsou sacharidy nazývané jako komplexní. Těm trvá déle, než se stráví, vstřebají a metabolizují. Proto poskytují energii pomaleji a často se ukládají jako glykogen. Za ideální zdroje se v tomto případě považuje například celozrnný chléb, obiloviny, těstoviny a zrna. Chcete-li si udržet energii, jezte sacharidy před a po intenzivním cvičení. Rovněž je důležité přijímat vyváženou stravu s odpovídajícím podílem sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Obecně řečeno, nejméně 50 procent denního příjmu energie by mělo pocházet ze sacharidů, 35 procent (nebo méně) z tuků. Zbytek tohoto „balíčku“ dotvářejí bílkoviny. (Sportovci si však mohou sacharidy navýšit na 60 procent.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat