Prostreno.cz

Máta jako kosmetická hvězda

Oblíbená rostlinka s nezaměnitelnou vůní se nehodí jen v kuchyni. Věděli jste, že máta zlepšuje vzhled jizev a zabraňuje tvorbě akné? Možná vás překvapí i to, že zbavuje vyrážek a ekzémů!

Když se řekne máta peprná, možná vás jako první napadne nevolnost a potíže se zažíváním. Nebo máte tuto bylinku spojenou spíše s ucpaným nosem a bolestí hlavy? Je pravdou, že boj s těmito lapáliemi větrový zázrak často vítězí, nicméně byl by hřích nezmínit i jeho další schopnosti. Svěží poklad ze zahrádky totiž funguje jako parádní zkrášlující prostředek (1)! A levou zadní svede tyhle báječné věci!

Stopka lupům. Jednou provždy

Není třeba zastírat, že lupy jsou krajně obtěžující záležitost. Ptáte se, čím jste si je zasloužili? Za nejčastější příčiny odborníci považují drsné chemické látky obsažené ve vlasových produktech, všudypřítomné alergeny, hyperaktivitu mazových žláz na pokožce, špatný jídelníček nebo stres. Náprava? Tu představuje zmiňovaná rostlina, jež díky obsahu mentolu účinkuje antisepticky a protizánětlivě, čímž omezuje tvorbu lupů a zklidňuje pokožku hlavy. Ošetřete si kadeře mátovým odvarem po každém mytí, výsledky se dostaví co nevidět. Dlužno ještě dodat, že tekutý zlepšovák není třeba oplachovat.

Sbohem, nenáviděné akné

Akné? To jsou vlastně ucpané vývody mazových žláz, jež poskytují příhodné podmínky také pro vznik černých teček a rozšířených pórů. Máte s tímhle nešvarem co dočinění i vy? O důvod víc, proč si udělat mátový čaj. Ano, pít ho samozřejmě můžete také, nicméně pokud ho po zchlazení aplikujete na problémové oblasti, zatne tipec nejen pupínkům, ale zmenší i rozšířené póry. O to víc, když tuto kúru budete provádět pravidelně!

Vyrážky? Těm už odzvonilo

Díky svému složení, v němž není nouze o cenné živiny, si „větrová medicína“ poradí také s vyrážkami a dalšími kožními obtížemi. Postup přípravy léčivého prostředku je stejný jako v předchozím případě. Sluší se zmínit, že tekutý spasitel typické vůně rovněž zlepšuje vzhled jizev, přičemž poskytne hojivou první pomoc v případě lehkých popálenin.

Zdroj: www.verywellhealth.com, (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171855/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat