Prostreno.cz

Trocha černého pepře, ať se pokožka vzepře

Špetka černého pepře přidaná do jakékoli receptury nefunguje jen jako zesilovač chuti. Tento král mezi kořeními je známý i tím, že nabízí řadu příznivých zdravotních účinků. Jeho užívání podporuje úbytek hmotnosti, zrychluje metabolismus, dokonce léčí kožní problémy a působí proti šedivění vlasů!

Černý pepř není jen koření, ale i lék. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá k ochraně potravin, funguje však i jako velmi dobrý protizánětlivý prostředek. Černý pepř je bohatým zdrojem minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, pochlubit se může i vitaminy, konkrétně tiaminem, riboflavinem, niacinem a vitaminem B6. Mezi další živiny v tomto případě patří vitamin E, kyselina listová a vitamin K. Černý pepř patří i ke zdrojům vlákniny a má průměrné množství sacharidů a bílkovin. Proč krále koření ve své kuchyni používat co možná nejvíce?

Zlepšení trávení

Spotřeba pepře zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což usnadňuje trávení. (Dobré trávení pomáhá při hubnutí, zlepšuje celkovou tělesnou funkci a zabraňuje těžkým gastrointestinálním stavům.) Pepř také pomáhá předcházet vzniku střevního plynu, podporuje pocení a močení. Pocení odstraňuje toxiny a zbavuje organismus cizích těles, také může odstranit přebytečnou vodu.

Ztráta váhy

Podle některých vědeckých prací pepř pomáhá při rozpadu tukových buněk. Když jsou tukové buňky rozděleny na jednotlivé části, tělo je snadněji zpracuje a místo toho, aby je uložilo, aplikuje je na jiné procesy a enzymatické reakce. Ne nadarmo tak ajurvéda pro snižování tělesné hmotnosti doporučuje právě čaj připravený z černého pepře. A pozor, ke kráse může přispět i jinak!

Péče o kůži

Pepř léčí vitiligo, což je onemocnění kůže, které způsobuje, že některé oblasti pokožky ztratily normální pigmentaci a zbledly. Podle výzkumníků na Oregonské univerzitě obsah piperinu v pepři stimuluje melanocyty, specializované kožní buňky produkující melanin.

Žádné šediny!

Tušili jste, že černý pepř působí preventivě i proti šedivým vlasům? Smíchejte čtvrtinu čajové lžičky černého pepře v polovině šálku bílého jogurtu. Vmasírujte tuto směs do pokožky hlavy a nechte působit asi tak půl hodiny. Následně důkladně opláchněte. Pravidelné používání je jen ku prospěchu věci!

Úleva od dýchání

V ajurvédských praktikách se do tonik přidává právě pepř, a to hlavně při nachlazení a kašli. Poskytuje totiž úlevu od sinusitidy a nosní kongesce. Zároveň pomáhá rozkládat hlen v dýchacích cestách. Jeho přirozená dráždivá kvalita z organismu vyhání všechno, co tam nemá co dělat. Tím rychleji zbavuje infekce a nemocí. Výzkumy dokonce prokázaly, že sloučeniny přítomné v černém pepři jsou účinné i proti Bacillus subtilis (bacil senný), bakterii Bacillus sphaericus a stafylokokovi Staphylococcus aureus.

Zlepšení kognitivních funkcí

Piperin, jedna z klíčových složek černého pepře, podle všeho snižuje poruchy paměti. Zdá se, že chemické cesty v mozku jsou stimulovány touto organickou sloučeninou, takže počáteční výzkum pepř staví mezi prospěšné koření pro pacienty s Alzheimerovou chorobou a dalšími poruchami souvisejícími s věkem.

Zdroj: názory autora, www.wikipedie.com, www.beauty.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat