Prostreno.cz

Lípa je právem symbolem zdraví

Lípa srdčitá, majestátní krásný strom zdobící památná místa českých dějin, symbol české státnosti a našeho národa. Před prázdninami se pod ní polibte a získejte pro svoji lásku velmi cennou injekci!

Lípa je listnatý opadavý strom dosahující výšky až 30 metrů. Mívá statný kmen a nesouměrně srdčité listy. Kvete od června do července, kdy omamně voní. Vysazuje se nejčastěji pro dřevo, jako medonosný, okrasný a stínící strom. Zapomínat se však nesmí ani na její léčivé účinky!

Využití drogy

Dobře skladované usušené květy lípy obsahují flavonoidy, třísloviny a slizy, jež podporují pocení, působí protizánětlivě, močopudně a tiší křeče. Klasický lipový čaj má schopnost rozpouštět hleny, a proto je hojně využíván při léčbě dýchacích cest a průdušek. Při nachlazení je dobré tento čaj podpořit medem, či do něj přidat květ černého bezu. Naše babičky tento léčivý nápoj užívaly i při nemocech ledvin, močového měchýře a k podpoře činnosti žaludku.

Pokud trpíte stresem, úzkostí či hysterií, čaj z lípy je též vhodný uklidňující prostředek. Navíc díky antioxidantům je vynikajícím kandidátem v prevenci rakoviny. Odvar z lípy lze velmi dobře uplatnit v kosmetice jako součást léčivých koupelí, zábalů, pleťových masek, ale i promývání vlasů. Dbejte však na dobré skladování usušené lípy, které by nemělo překročit dobu jednoho roku. Pak by totiž lípa mohla mít zcela opačné účinky.

Zajímavosti

Srdčitá symbolika listů lípy určuje její využití při kouzlech lásky. Listy s květy nošené v látkovém váčku v blízkosti srdce údajně udržovaly lásku s milovanou osobou. Lípa se vysazovala u domů či hospodářství, a to nejen pro osvěžující stín její košaté koruny, ale i ochranu. Lipové květy lze přidat jako netradiční přísadu do cukroví a likérů. A i v léčivých bonbonech chutná báječně! Zkusíte je?

Recept na lipové bonbony proti kašli

Připravte si 120 g medu, 100 g cukru, dvě až tři lžíce velmi silného lipového čaje a šťávu z půlky citronu. Ingredience smíchejte a dejte na mírný plamen, dokud směs nezhoustne tak, aby vám trocha směsi na talířku ztuhla. Nalijte do formiček, nebo jen na mokré prkénko, nakrájejte na kostičky a nechte ztuhnout.

Zdroj: www.firstaid.com, www.eatthis.com, www.fitforfun.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat