Prostreno.cz

Co je důležité znát o léčivých bylinách

Bylinková sezona je konečně tady! Taky už jste byli na podbělu nebo medvědím česneku? Tak to jistě netrpělivě vyhlížíte i další druhy léčivých rostlin. Jaká pravidla se vážou k jejich sběru a zpracování? Nedělejte chyby začátečníků!

Předpokladem sběru léčivých bylin je jejich znalost. Jestliže byliny známe, záleží na tom, abychom je sbírali ve správný čas na správném místě, říkávala rakouská spisovatelka a bylinkářka Maria Treben, která základní rady pro každého sběratele léčivých rostlin sepsala ve své knize Moje léčivé rostliny. Co byste i vy měli vědět, než se vydáte na pole, louky nebo do lesů?

Maximum účinných látek

Nejlepší léčebné účinky mají byliny čerstvé, které jsou u těžkých onemocnění také nezbytně nutné pro úspěšnou léčbu. Čerstvé bylinky se trhají od časného jara, někdy již od konce února, a to až do listopadu. Rostlinky, které se nezpracují, lze usušit. Maria Treben však vždy upozorňovala na to, že na zimu není třeba velkých zásob. (Stačí množství jen na jednu zimu. Bylinky časem ztrácejí svoji léčivou sílu.) Dalším důležitým pravidlem je správný čas. Bylinky se totiž sbírají v době, kdy mají největší obsah účinných látek.

U květů je to na začátku kvetení, u listů před květem a během květu. Kořeny se vykopávají vždy na jaře nebo na podzim, na plody je vhodné období v momentě jejich zralosti. Vždy se přitom dodržují následující pokyny.

Krásný květ na špatném místě

Sbírejte jen zdravé a čisté rostliny, které nejsou napadené hmyzem. Bylinky trhejte za slunných dní, a to dopoledne, kdy jsou oschlé od rosy. Místem vhodným ke sběru určitě nejsou chemicky hnojená pole, břehy špinavých, zamořených vod, železniční náspy a plochy v blízkosti frekventovaných silnic, dálnic i průmyslových podniků. Se sběrem se také váže i určitá etika a morálka. Netrhejte rostliny s kořeny, jinak napácháte škody. Květy a listy při sběru nemačkejte a nepoužívejte plastové sáčky a tašky! Bylinky se začnou potit a později při sušení zčernají.

Pokud budete bylinky sušit, nemyjte je, ale nasekejte nadrobno. Materiál rozložte v tenké vrstvě na plátno nebo papír a co nejrychleji usušte ve stínu ve vzdušných, teplých prostorách (ideální je půda). U kořenů, kůry nebo velmi šťavnatých částí rostlin bývá vhodné sušení umělým teplem. Teplota však nesmí překročit 35 stupňů. A další pravidlo, na které mnozí zapomínají? Vydáte-li se pro svoji „domácí lékárnu“ například do lesa, cestou zpět se sehněte pro odpadky, které nějaký „dobrák“ nechal v příkopě. Les a příroda jako taková dává dary a čeká něco na oplátku. Úctu i slušné zacházení!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat